Papa Franjo: "Pomaganje siromašnima trebalo bi biti jednako važno kao borba protiv pobačaja"

Foto: Hina/EPA
 
KRŠĆANIMA bi pomaganje siromašnima trebao biti prioritet poput borbe protiv pobačaja, rekao je papa Franjo u papinskom tekstu objavljenom u ponedjeljak, u kojem je ponovio potrebu da se Katolička crkva fokusira na milosrđe više nego na doktrinu.
 
"Naša zaštita nevinog nerođenog djeteta mora biti jasna, odlučna i strastvena, jer je u pitanju dostojanstvo ljudskog života koji je uvijek svet", rekao je Papa u tekstu Gaudete et Exsultate (Radujte se i budite vedri).
 
"Jednako tako sveti su i životi siromašnih"
 
"Jednako tako sveti su, međutim, i životi siromašnih, onih već rođenih u oskudici, napuštenih i neprivilegiranih, nemoćnih i starih, izloženih eutanaziji, žrtava prodaje ljudi, novih oblika ropstva i svakog oblika odbacivanja", dodao je on.
 
Četrdeset četiri stranice apostolske pobudnice predstavljeno je kao vodič čelnika 1,3 milijarde katolika u svijetu o tome kako biti svet u modernom svijetu.
 
"Razumljivo je da političar koji ide za glasovima umanjuje problem stanja migranata"
 
U njoj papa Franjo kaže da nije dopušteno gledati na stanje migranata kao na "manje važan problem u usporedbi s ozbiljnim bioetičkim pitanjima poput borbe protiv eutanazije ili pobačaja".
 
"Da političar koji ide za glasovima može reći tako nešto je razumljivo, ali ne i kršćanin za kojeg je jedino ispravno ponašanje stati na mjesto braće i sestara koji riskiraju živote da pruže bolju budućnost svojoj djeci", rekao je. 

Pročitajte više