Piše: R.I., Hina | 09.04.2018. 12:11

Ministrica Divjak o kurikularnoj reformi: "Neću dozvoliti da se opstruira cijeli proces"

Foto: FAH

MINISTRICA znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak odbila je u ponedjeljak komentirati nagađanja da bivši HDZ-ov ministar obrazovanja Radovan Fuchs postaje novi šef Ekspertne radne skupine (ERS), poručivši da je ERS važno savjetodavno tijelo, ali ne može biti paralelna linija zapovjedanja, a ona neće dozvoliti opstruiranje cijelog procesa.

"Neću komentirati medijske navode. Mi proceduru vezanu uz izbor članova, odnosno voditelja ERS-a moramo završiti i za to imamo još dva dana. Ta procedura je praktički pri kraju s obzirom da za 12 članova koji se biraju na temelju javnog natječaja postoji visoka razina usuglašenosti, a što se tiče voditelja, o tome će biti prijedlog koje će onda članovi Posebnog stručnog povjerenstva razmotiriti i o njemu glasovati. Tek nakon toga možemo ići dalje", rekla je Divjak novinarima prilikom posjeta Osnovnoj školi Ivana Cankara.

"Očekujem konstruktivnu raspravu"

"Očekujem konstruktivnu raspravu i tim koji će davati podršku Ministarstvu u ovom procesu", rekla je Divjak, a na pitanje o nagađanjima da će biti postavljen "rotirajući" voditelji ERS-a i da će biti ponovljen natječaj za to mjesto odgovorila je kako prvo treba natječaj privesti kraju, tek tada se može razgovarati o nekim drugim opcijama, ako za time bude potrebe.

Upitana hoće li za voditelja ERS-a biti izabrani neki od šest kandidata koji su pristupili intervjuu uzvratila je kako tu odluku donosi Posebno stručno povjerenstvo, a ne ona. "Ja sam jedna o članica PSP-a, a kada se pristupi izjašnjavanju to će biti u skladu s natječajem. Hoćemo li nekog izabrati ili ne to ćemo komentirati nakon što se dogodi", poručila je.

Na pitanje očekuje li poništenje natječaja uzvratila je kako očekuje da Povjerenstvo odradi posao u skladu s procedurom, a o eventualnom poništenju natječaja odlučivat će se nakon što završi cijela procedura.


"ERS je važno savjetodavno tijelo, no ne možemo imati paralelnu liniju zapovjedanja i to se neće dogoditi", ustvrdila je ministrica i podsjetila da Ministarstvo znanosti i obrazovanja nadležno za obrazovnu reformu.

"ERS ima svoje mjesto u provedbi, koje se može iščitati iz Strategije, i toga ćemo se držati. Svaka konstruktivna rasprava dobro dođe. Neću dozvoliti da se opstruira cijeli proces", poručila je ministrica.

"Proces mora biti uključiv"

Divjak, koja je obišla Osnovnu školu Ivan Cankar u kontekstu nastavka procesa edukacije za učitelje u sklopu kurikularne reforme, poručila je da su svi koji promišljaju obrazovni proces i imaju konstruktivne primjedbe dobrodošli u taj proces. "Proces mora biti uključiv i na taj način ćemo ga i dalje voditi, a kada ERS bude formiran onda će zauzeti svoje mjesto predviđeno Strategijom", ustvrdila je.

Nešto prije 12 sati u Banske dvore došao je dio članova PSP-a, među kojima Vesna Bedeković i bivša voditeljica ERS-a Jasminka Buljan Culej, no novinarima nisu htjeli davati nikakve izjave o sadržaju sastanka.
 

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE