Zašto je Trump zaratio s jednom od najvećih američkih kompanija?

Foto: 123rf/Hina/EPA/Index

DONALD Trump se posljednjih dana žestoko obrušio na kompaniju za online kupovinu Amazon i njenog vlasnika Jeffa Bezosa. No u tom napadu se, namjerno ili nenamjerno, poslužio lažnim vijestima.
 
>>Trump opet napao Amazon
 
Trump je još prošlog vikenda prozvao Amazon zbog navodnog korištenja usluga američke pošte po nepoštenoj cijeni. "Govori se da američke pošte gube prosječno 1,5 dolar po svakom paketu koji dostavlja Amazon, što ukupno predstavlja milijarde", napisao je u već tradicionalnom jutarnjem tweetu. Američki predsjednik se u istom tvitu pozvao na New York Times - koji je još jednom napao kao “propadajući” medij, nakon što mu je već dodijelio “nagradu za lažne vijesti”.
 
Prava meta napada - Washington Post koji ima istog vlasnika kao Amazon
 
No ovog puta se još više okomio na Washington Post, koji bi mogao biti prava meta napada, budući da je Bezos vlasnik i Amazona i Washington Posta. Lobističko osoblje Amazona “ne uključuje Lažni Washington Post, koji se koristi kao ‘lobist’ i tako bi se trebao registrirati”, poručio je i zaključio da “Amazon mora platiti prave cijene (i poreze) sada!”
 
U srijedu je još jednom ponovio da je “u pravu da Amazon košta Poštanski ured Sjedinjenih država ogromne količine novca da im bude Dostavljač. Amazon treba platiti ove cijene (plus) i ne svaljivati ih Američkom Poreznom Obvezniku. Mnogo milijardi dolara. Lideri pošte nemaju pojma (ili imaju?)!”. U naknadnoj izjavi uživo kritizirao je Amazon i zbog navodne nepoštene konkurencije standardnim trgovačkim lancima koji plaćaju punu stopu poreza, za razliku od Amazona.
 
 
Amazon je na ove optužbe, kako piše Politico, odgovorio tako što ga je jednostavno ignorirao, ne želeći odgovarati na ono što tvrtka vidi kao osobni Trumpov obračun s Bezosovim Washingtonom Postom zbog kritičkog izvještavanja ovih novina o njemu. Martin Baron, urednik Washington Posta, koji Trump pogrdno naziva Amazon Washington Post, komentirao je pak da su Trumpove optužbe o dosluhu dviju tvrtki "potpuno izmišljene".
 
Trump tvitovima srušio dionice Amazona za 4 %
 
Kako javlja Vanity Fair, pozivajući se na četiri izvora bliska Bijeloj kući, Trump je sa suradnicima nedavno raspravljao kako da napadne Amazon i nanese financijsku štetu tvrtki. “Otkačio je u vezi ovoga. To je rat”, komentirao je jedan izvor. “On postane opsjednut nečim i sad je opsjednut s Bezosom. Trump je, kao, kako ga mogu sjebati?”, slikovito je objasnio drugi. Izgleda da je to barem donekle uspio svojim Twitter rafalima, jer su dionice Amazona pale 4 % u zadnjih tjedan dana.
 
No Washington Post i drugi američki mediji, uključujući New York Times, ali i Trumpu sklon Fox News, zato su odgovorili na Trumpove optužbe. U kolumni naslovljenoj “Trump je potpuno fulao u vezi Amazona”, za Fox News profesor ekonomije Peter Morici piše da je Trumpova optužba apsurdno pogrešna i opasna. Naime, Amazon zaista ne plaća porez na prodaju tamo gdje nije fizički prisutan, ali ova tvrtka ima skladišta u 45 saveznih država SAD-a i tamo plaća navedeni porez. 
 
 
S druge strane, pošta je gubitaš zbog slanja pisama, čiju dostavu naplaćuje 50 centi neovisno o lokaciji, dok joj dostava paketa za privatne kompanije poput Amazona, Fedexa, UPS-a i drugih ustvari popravlja bilancu, iako nijedan od ova dva posla pošte ne bi bio održiv bez drugoga. 
 
Američka pošta ne gubi na dostavi Amazonovih paketa
 
Bezos je, smatra Morici, napravio političku pogrešku kupnjom Washington Posta kroz koji promiče svoje liberalne vrijednosti i kritizira republikance, što direktor tvrtke koja bi se mogla naći na udaru antitrust agencija ne bi trebao raditi. Ali Trump radi još veću pogrešku: nacionalni lideri ne smiju uništavati vrijednost dionica ili prijetiti državnim preuzimanjem ili regulatornim progonom samo zato da bi zadovoljili impuls za osvetom, zaključuje Morici
 
New York Times također piše kako je američka pošta gubila milijarde puno prije nego se Amazon probio na tržište, prvenstveno zbog pada prometa pisama i čestitki. Bez suradnje s Amazonom pošta bi bila u još većim problemima, smatraju analitičari. Pošta zaista daje popust Amazonu na dostavu, koji je u biti popust na količinu, jer Amazon čak 40 % svojih paketa predaje pošti kako bi ih ova dostavila kupcu. 
 
Ali pošta tvrdi da je taj ugovor svejedno profitabilan za nju, a štoviše, takav i mora biti po američkom zakonu, što nadzire nezavisna Poštanska regulatorna komisija. Amazon smanjuje troškove dostave organizirajući pakete u svojim distribucijskim centrima, čime umanjuje posao pošte.
 
Pošta daje isti popust i Amazonu i ostalim tvrtkama
 
A kako je upozorio i voditelj Fox Newsa Sheperd Smith, pošta ne troši dolare poreznih obveznika na dostavu Amazonovih paketa, jer tu uslugu financira vlastitim prihodima. Popust koji pošta daje Amazonu daje i svim drugim tvrtkama čije pakete raznosi. Sve to Trump ili ne shvaća ili namjerno zanemaruje.
 
Amazon je, inače, najveća tvrtka za kupovinu preko interneta na svijetu po prihodima i tržišnoj kapitalizaciji te druga na svijetu po ukupnoj prodaji, iza kineskog Alibabe. Usto, Amazon je četvrta najveća tvrtka na svijetu, a njen vlasnik Jeff Bezos postao je nedavno najbogatiji čovjek na svijetu i prvi čije je bogatstvo premašilo sto milijardi dolara, prema rang-listi Forbesa.
 

Pročitajte više