VIDEO Znate li kako mačke piju?

Screenshot: YouTube

MAČKE piju drugačije od pasa, a godinama nije bilo poznato kako točno uzimaju tekućinu. One, za razliku od pasa, ne mogu jezikom oblikovati žlicu ili kao mi ustima stvoriti podtlak.

Znanstvenici s Tehnološkog instituta Massachusetts u Cambridgeu u suradnji s kolegama s Medicinskog fakulteta Johns Hopkins u Baltimoreu su proučili kako one to zapravo rade.

Na usporenim snimkama vidjeli su kako vrh jezika koji je savijen prema trbuhu ulazi u zdjelicu, ali se ne umače u tekućinu nego je samo dodiruje. Na jeziku tako ostaje nešto tekućine koja uz pomoć adhezijske sile povlači veću količinu tekućine.

U trenutku kada gornji dio tekućine počne padati, a dio ide prema gore, mačka mlaz u padu uhvati svojim ustima.

Nakon što su više puta pogledali usporene snimke, odlučili su napraviti simulaciju u kojoj su ustvrdili da mačke izabiru savršeni trenutak kako bi ulovile što više tekućine, a usta zatvore u najpovoljnijem trenutku, 10-70 milisekundi prije nego što gravitacijska sila svu tekućinu povuče prema dolje.

Čitav postupak se ponovi četiri puta u sekundi. Zaključak je da kada mačke piju, koriste precizno tempiranje i fiziku!

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom èlanku vezanom uz kuæne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više