Mislili su da ima pivsku škembu, izvadili mu tumor veličine lopte: "Nije bilo simptoma"

Screenshot: CBS

MUŠKARCU, koji je mislio da ima pivsku škembu, ali nije znao zašto jer ne pije pivo, odstranili su tumor od gotovo 14 kilograma koji mu je rastao u abdomenu.

Kevin Daly znao je da nešto nije u redu kad je smršavio 16 kilograma nakon operacije srca, no njegova škemba nije se smanjila. U prosincu, 63-godišnjak uvjerio je doktora da napravio CT, koji je otkrio tumor veličine lopte za plažu.

Financijskom planeru iz Hobokena u New Jerseyu dijagnosticiran je liposarkom, maligni tumor masnih ćelija mekog tkiva koji karakterizira spori rast te je bezbolan. Tumor ispod mikroskopa često izgleda kao masno tkivo pa ga nije lako ni dijagnosticirati, piše NY Post. Da Daly nije uvjerio doktora da napravi CT, možda ne bi ni preživio.

Daly je smršavio nakon otvorene operacije srca 2015. godine, no njegov želudac nije se smanjio. On i njegova supruga Rachelle pitali su se tad leži li problem negdje drugdje. "Doslovno sam mislio da su ostavili alate od operacije u meni", rekao je za New York Daily News.

Kevin Daly uspio je uvjeriti doktora Varindera Singha u bolnici Lenox Hill na Manhattan da napravi CT, unatoč preporuci njegovog pružatelja osiguranja da to ne čini. 

Tijekom operacije, doktori su otkrili da je tumor tri puta veći nego su prvo mislili te da se omotao oko jednog od Kevinovih bubrega. Bio je to najveći tumor koji su liječnici u toj bolnici ikad izvadili.

"Jedno je vidjeti to na fotografiji, a sasvim drugo držati u rukama", rekao je doktor Julio Teixeira, kirurg koji je operirao Dalyja te koji vjeruje da je bilo potrebno 10 do 15 godina da tumor naraste do ove veličine.

Točan uzrok liposarkoma nije poznat, no vjeruje se kako je povezan s mutacijama u masnim stanicama. U Dalyjevu slučaju, tumor nije uzrokovao nikakve simptome u tijelu, zbog čega ga doktori nisu detektirali. 

Nakon operacije Kevin Daly više nema "pivsku škembu" te se dobro oporavio.

Pročitajte više