HOO objasnio zašto Ante Kostelić više nema status vrhunskog trenera

Foto: Guliver Image/Getty Images

U HRVATSKOJ sportskoj javnosti odjeknula je vijest koju je danas objavio HOO.
 
Legendarni Ante Kostelić odlukom krovne organizacije hrvatskog sporta izgubio je status vrhunskog trenera i današnjim je dekretom svrstan u krug vrsnih trenera.
 
S obzirom na sve ono što je Gips u prošlosti napravio s Janicom i Ivicom, mnogi su ovu odluku HOO-a dočekali na nož, smatrajući da je ovim aktom obezvrijeđena jedna velika karijera. 
Da nam pojasne kriterije po kojima su donijeli ovu odluku, kontaktirali smo sam vrh HOO-a, točnije, njegovog predsjednika Zlatka Matešu. Gips nema aktualne rezultate, pa pravilnik predviđa da više nije vrhunski. 
 
''Očito ljudi ne znaju kriterije po kojima treneri dobivaju status vrhunskog trenera. Nema to veze s njima, s njihovom karijerom niti rezultatima koje su u životu postigli. Ovisi isključivo o uspjesima sportaša koje ti treneri vode. Nije pitanje je li neki trener vrhunski stručnjak u svom poslu, stvar je isključivo koga taj trener vodi. Jasno da je Gips vrhunski stručnjak, tu nikakvog spora nema, ali sportaši koje on trenira priča su za sebe. Ako mogu povući paralelu, tko normalan može reći da Ratko Rudić nije vrhunski trener, ali Ratko danas ne vodi ni klub, ni reprezentaciju i prema našim kriterijima on ne bi imao pravo na status vrhunskog trenera'', kazao nam je Mateša, a onda je pojasnio još neke stvari:
 
''Taj status je zapravo naknada za trenere koji obavljaju neke funkcije u hrvatskom sportu. Novčana potpora za stručnjake koji treniraju Sandru Perković, vaterpoliste… Ta se odluka prosuđuju svake godine, nekad i kraće, a isključivo kriterij su rezultati sportaša koje ti treneri vode.''
 
Gips je s Janicom i Ivicom napravio čudesne stvari i to u zemlji koja nema uvjete za skijanje. Prije svega, snijeg. Janica i Ivica su zajedno osvojili ukupno deset medalja s Olimpijskih igara (Janica četiri zlata i dva srebra, Ivica četiri srebra). Janica je pet puta bila svjetska prvakinja, a ima i tri Velika kristalna globusa kao ukupna pobjednica svjetskog kupa. Ivica pak ima jedan Veliki kristalni globus i još jedno svjetsko zlato.
 
Ante je bio u programu vrhunskog trenera i nakon Zimskim Olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine, gdje je s Ivicom osvojio posljednju obiteljsku medalju s velikih natjecanja, a iz HOO-a poručili su da legendarni Gips nije imao realne šanse nakon toga opravdati status vrhunskog trenera. Pružili su mu priliku do ovogodišnjih Igara u Pjongčangu, gdje su do posljednjeg roka čekali mogući nastup Ivice Kostelića.
 
HOO s obzirom na rezultate ima jaku delegaciju na Zimskim olimpijskim igrama i veliki broj trenera, a uz to se nađe u situaciji da opremu našim sportašima servisiraju - Bugari. 
 
S 80 godina na leđima ,Ante Kostelić, pak, ne odustaje od skijanja. Odlučio je uzeti pod svoje dva mlada perspektivna hrvatska skijaša, Eliasa i Samuela Kolegu, koji nisu opravdali statuse vrhunskih olimpijaca zbog rezultata na Igrama u Južnoj Koreji ove godine.
 

Pročitajte više