VIDEO Kriza u Peruu: Predsjednik podnio ostavku, traži se izručenje bivšeg predsjednika iz SAD-a

Foto: Hina
 
PRVI peruanski potpredsjednik Martin Vizcarra, inženjer koji nije povezan s poslovnim krugovima ni tradicionalnim političkim strankama, u petak preuzima predsjedničku dužnost od Pedra Pabla Kuczynskog koji je podnio ostavku zbog korupcijske afere.
 
Vizcarra, koji je bio u posjetu Kanadi, doputovao je tijekom noći u Limu, gdje su ga dočekali deseci pristaša i darovali mu sportski dres Perua koji se kvalificirao za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji. Nije dao nikakvu izjavu. Po ustavu, na dužnosti može ostati do isteka aktualnog mandata u srpnju 2021. Prisegu treba položiti u parlamentu u 18:00 sati po srednjoeuropskom vremenu.
 
 
Bivši bankar s Wall Streeta jučer podnio ostavku
 
Zastupnici su nešto ranije odlučivali o sudbini predsjednika na odlasku prihvativši ostavku Pedra Pabla Kuczynskog, optuženog da je lagao o povezanosti s velikog brazilskom kompanijom BTP Odebrecht koja je u središtu golemog korupcijskog skandala u koji je umiješan dio latinskoameričke političke klase.
 
"Ostavka se prihvaća", rekao je predsjednik parlamenta Luis Galarreta (oporba) nakon glasovanja zastupnika kojih je 105 bilo za, 11 protiv i četiri su bila suzdržana. Kuczynski (79), bivši bankar Wall Streeta, u srijedu je podnio ostavku.
 
Bivši predsjednik Alejandro Toledo pobjegao u Kaliforniju
 
I dvojica njegovih prethodnika, Ollanta Humala i Alejandro Toledo, optuženi su za umiješanost u skandal. Prvi je u pritvoru, a drugi je pobjegao u Kaliforniju. Peru je u četvrtak izdao zahtjev za izručenje koji će uputiti američkim vlastima.
 
Ova politička kriza događa se u lošem trenutku, nekoliko tjedana prije američkog susreta na vrhu 13. i 14. travnja u Limi, gdje se očekuje dolazak tridesetak predsjednika država, pa tako i američkog predsjednika Donalda Trumpa.
 
U Limi su u četvrtak izbili prosvjedi protiv korupcije u kojima je došlo do sukoba prosvjednika i policije.
 

Pročitajte više