Tinejdžer koji je iz dosade ostavio eksploziv u londonskom metrou osuđen na doživotni zatvor

Foto: Metropolitan Police
 
NAPADAČ na stanici londonskog metroa Parsons Green, Ahmed Hasan, irački tražitelj azila star 18 godina, osuđen je u petak u Londonu na doživotni zatvor, a tek nakon 34 godine može tražiti molbu za pomilovanje. 
 
Kazneni sud je 16. ožujka Ahmeda Hasana proglasio krivim za pokušaj ubojstva, a na sudu je izjavio kako je ostavio eksplozivnu napravu u metrou "jer mu je bilo dosadno i želio je pažnju" te da je "sve bilo dio njegove fantazije o bijegu od policije".
 
>> Mladić iz Iraka kriv jer je eksplozivom u londonskom metrou probao pobiti desetke ljudi: "Bilo mi je dosadno"
 
Petnaestog rujna 2017. bomba je djelomično eksplodirala na metro stanici Parsons Green i ranila 51 osobu, prema podacima Scotland Yarda. Taj napad, za koji je odgovornost preuzela džihadistička skupina Islamska država, bio je peti po redu u Velikoj Britaniji u šest mjeseci.
 
"Vodio je dvostruki život"
 
Hasan je stigao bez dokumenata u Veliku Britaniju u listopadu 2015. na kamionu tunelom ispod La Manchea i u siječnju 2016. tražio je azil.
 
U Sunburyju ga je prihvatila jedna obitelj. Studirao je novinarstvo i u lipnju 2017. proglašen je studentom godine.
 
Nagradom od 20 funti kupio je glavni sastojak bombe, čime je dokazao krajnji cinizam, istaknuo je sudac Haddon-Cave, i zaključio da je Hasan u Velikoj Britaniji živio dvostrukim životom. 

Pročitajte više