Kinezi odgovorili Trumpovim carinama: "Ako će SAD pokrenuti rat, Kina će se boriti do kraja"

Foto: FaH (EPA)

PEKING je tražio od Washingtona da povuče svoje prijetnje trgovinskim sankcijama samo nekoliko sati nakon što je Donald Trump potpisao memorandum o "gospodarskoj agresiji Kine".


"Tražimo od Sjedinjenih Država da se predomisle i donesu oprezne odluke i izbjegnu da trgovinski odnosi između Kine i Sjedinjenih Država budu izloženi  opasnosti", prema priopćenju kineskog veleposlanstva u Sjedinjenim Državama.

"Kina će se boriti do kraja "


Potpisivanjem memoranduma američki predsjednik je spomenuo kaznene mjere protiv kineskih uvoza čiji bi iznos mogao doseći "60 milijardi dolara" kako bi se okončalo ono što on smatra nelojalnom konkurencijom Pekinga i krađom intelektualnog vlasništva. Ranije su njegovi savjetnici za gospodarstvo spominjali "oko 50 milijardi".

"Ako će Sjedinjene Države pokrenuti rat, Kina će se boriti do kraja u obrani svoji vlastitih i legitimnih interesa svim potrebnim sredstvima", upozorilo je kinesko veleposlanstvo koje također žali što Washington ignorira racionalne glasove i ističe da oštro osuđuje tu vrstu jednostranih protekcionističkih akcija.

Ono također upozorava da će takve akcije imati štetan završetak za američke tvrtke i potrošače kao i za tržišta.

Pročitajte više