Propao i najnoviji pokušaj imenovanja predsjednika Katalonije

Foto: Hina
 
KATALONSKI zagovornik nezavisnosti Jordi Turull nije u četvrtak izglasan za predsjednika vlade Katalonije, nakon što su ga odbili podržati zastupnici antikapitalističke stranke za nezavisnost CUP.
 
U subotu će biti održan drugi krug glasovanja, a ako ni onda Turull ne bude izabran, nastavit će se politička neizvjesnost u španjolskoj pokrajini na obali Sredozemnog mora.
 
Turull je dobio podršku 64 zastupnika, dok ih je 65 bilo protiv, a četiri CUP-ova zastupnika su se suzdržala od glasovanja. Za njegovo imenovanje bilo je potrebno 68 glasova od ukupno 135.
 
Rasprava u regionalnom parlamentu u Barceloni trajala je pet sati prije nego se pristupilo glasovanju.
 
CUP uvjetuje potporu "stvaranjem republike i odustajanjem od statusa autonomije"
 
Turulla su kandidirale dvije formacije za nezavisnost, Zajedno za Kataloniju i Katalonska republikanska ljevica (ERC), nakon što je prošlih tjedana propao njihov pokušaj imenovanja Carlesa Puigdemonta i Jordija Sáncheza, optuženih za pobunu protiv Španjolske. Puigdemont se nalazi u Belgiji te mu prijeti uhićenje povratkom u Španjolsku dok je Sánchez u pritvoru pored Madrida. Obojica su zastupnici u parlamentu te u četvrtak nisu mogli glasovati.
 
Sjednicu na kojoj je trebao biti izabran Turull sazvao je na brzinu u srijedu navečer predsjednik parlamenta Roger Torrent.
 
Antikapitalistička stranka CUP, koja inzistira na nastavku puta prema proglašenju nezavisnosti, odbila ga je podržati. Njihova četiri zastupnika su se suzdržala od glasovanja, čime zagovornici nezavisnosti nisu uspjeli izglasati Turulla. CUP uvjetuje potporu "stvaranjem republike i odustajanjem od statusa autonomije". Ta je stranka nezadovoljna ublažavanjem stava dojučerašnjih partnera, Zajedno za Kataloniju i ERC-a.
 
Tri mjeseca bez vlade
 
U subotu će biti održan novi krug glasovanja tijekom kojeg Turullu neće biti potrebna natpolovična većina u parlamentu, već će mu biti potrebno više glasova "za" u odnosu na "protiv". No, bez podrške CUP-a rezultat će biti isti.
 
Katalonija, gdje nastane 19 posto španjolskog BDP-a, već je tri mjeseca bez vlade. U prosincu su na izborima većinu mjesta u parlamentu osvojile stranke koje zagovaraju odcjepljenje od Španjolske.
 
Te prijevremene izbore bila je sazvala španjolska vlada nakon što je 27. listopada u katalonskom parlamentu bila izglasana uspostava republike Katalonije. Španjolska vlada je preuzela privremeno direktno upravljanje Katalonijom te smijenila bivšu vladu protiv čijih se dužnosnika vode sudski procesi. 

Pročitajte više