Piše: R.I. | 22.03.2018. 21:50

Trump odlukom o carinama Kinezima srušio američke burze

 Foto: Hina

MOGUĆI trgovinski rat između Kine i SAD-a koji bi mogao izbiti nakon što je predsjednik Donald Trump predstavio mjere, odnosno carine, za koje smatra da bi mogle pomoći jačanju američke ekonomije, zabrinuo je investitore.

>> Trump uveo Kini carine od 50 milijardi dolara: "Imamo najveći deficit u povijesti svijeta"

Indeks najvećih američkih kompanija S&P 500 pao je za 2,5 posto nakon najave uvođenja carina na kineske proizvode za koje se procjenjuje da će iznositi oko 50 milijardi dolara, dok je Dow Jones pao za 2,9 posto.

Ulagači ne vole nesigurnost i neizvjesnost, a eventualni trgovinski rat između Kine i SAD-a mogao bi ugroziti rast svjetskog gospodarstva, pa je negativna reakcija tržišta na neki način normalna.

Na dionice tehnološkog sektora negativno su utjecali i problemi Facebooka, čije dionice su pale nakon što je otkrivena zloupotreba podataka oko 50 milijuna njihovih korisnika.

Što se tiče ostalih tržišta, indeks europskih dionica Stoxx Europe 600 potonuo je za 1,7 posto. Azija je bila gotovo bez promjene, dok je londonski FTSE 100 pao za 1,5 posto, na najnižu razinu u posljednjih 15 mjeseci.

Izvor: Bloomberg

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE