Sabor u petak mijenja svoj Poslovnik

Foto: Patrik Maček/ Pixsell

HRVATSKI sabor sutra glasuje o amandmanima na svoj Poslovnik i o samom Poslovniku čije bi izmjene, kako uvjerava saborska većina, trebale osigurati kvalitetnije i dinamičnije rasprave.

Zastupnici su u srijedu raspravljali o amandmanima na Poslovnik, ne i glasovali o njima, pa će to učiniti u petak. Ipak, za očekivati je da sjednica počne uobičajenim stankama za koje će, nakon što se izglasa Poslovnik, vrijediti drugačija pravila. Prvog dana u tjednu moći će se zatražiti ujutro od 9,30 do 10,45 sati, a u ostale dane, pa dakle i petkom, između 13 i 14,15 sati.

Prema kompromisu vladajućih i SDP-a, oporba dobiva pravo uvrštavanja u dnevni red točke koje su im važne. Takva bi se točka raspravila u roku od sedam dana, ako se na dnevnom redu nalazi najmanje 60 dana, ali uz uvjet da ima potpis 30 zastupnika.

Izmjena Zakona o obrani

Sabor bi u petak trebao izmijeniti zakone o obrani i o službi u Oružanim snagama, čiji je cilj povećati funkcionalnost i spremnost Hrvatske vojske te podići standard i uvjete života i rada vojnika, dočasnika i časnika, službenika i namještenika.

Izmjenama Zakona o službi u Oružanim snagama predlažu se promjene koje podrazumijevaju vraćanje plaćanja rada umjesto postojećeg isključivog plaćanja dužnosti, te uvođenje posebnih naknada za stražu, dežurstvo i rad na terenu.

Pomiče se najviša dob za različite oblike prijema u vojnu službu, pa je tako predloženo da dobna granica bude ujednačena na 30 godina (postojeća je za vojnike 27 godina, za dragovoljne ročnike i za dočasnike 29 godina, za časnike 30 godina).

Predlaže se i uvođenje prvog ugovora za vojnike/mornare na određeno vrijeme na dvije godine i drugog na neodređeno vrijeme u trajanju službe najdulje do 45. godine života, čime se zamjenjuju postojeća tri ugovora na određeno vrijeme (na četiri, pet i šest godina). Za trajanja zadnjeg ugovora, a ne samo zadnje godine kao sada, vojnik može biti premješten u drugo državno tijelo u statusu službenika ili namještenika.

Za Oružane snage RH koristio bi se naziv Hrvatska vojska, dok bi se Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana preimenovalo u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.
 

Pročitajte više