Zašto vaša maca voli napuštati svoj dom?

Foto: Unsplash

 

MAČKE često odlaze od kuće, a velik broj njih nikada se ne vrati. Životinje odlaze čak i kada su odlično zbrinute, a vlasnicima ne bude jasno zbog čega se to događa. Postoji nekoliko razloga zbog kojih vaše mace odlaze iz svojih domova, a to se najčešće događa za vrijeme parenja. 

 
VRIJEME PARENJA
 
Mačka koja traži partnera sigurno će pronaći način da izađe iz doma. Dovoljan je samo trenutak nepažnje, otvoren prozor ili vrata, i maca će to iskoristiti za bijeg. Kada je njihova potreba za parenjem na vrhuncu, glavni im je cilj pronaći partnera i učinit će sve da to postignu. Mace vrlo rano postaju spolno aktivne, već od četvrtog ili petog mjeseca života, stoga trebate biti na oprezu.
 
ISTRAŽIVANJE OKOLINE
 
Mačke su prirodno znatiželjna stvorenja. Vole otkrivati nova mjesta i to ih udaljava od njihovog doma. U nekom trenutku može se dogodi da vaša maca poželi istražiti susjedstvo ili se upoznati s drugim macama iz okoline. Najčešće se vrate kroz nekoliko sati, a najviše vani ostanu tri dana. 
 
ŽELJA ZA SAMOSTALNOŠĆU
 
Iako je samostalnost prvotno ljudski poriv, i mace mogu osjetiti želju za tim. Takvi su slučajevi rijetki, no postoje mace koje žele slobodu bez obzira na sjajne uvjete života u obitelji. Koliko se god trudili vraćati je kući, takva će maca uvijek pronaći način da izađe. 
 
Brojni su razlozi zbog kojih mace napuštaju svoje domove, a neke od njih nikada se ne vrate. Ulica i nepoznat teren mogu biti vrlo opasni, osobito za one mace koje su cijeli život provele u zatvorenom prostoru. Mogu pojesti otrov, doživjeti prometnu nezgodu te uginuti. Kako biste spriječili ovakve katastrofe, najprije trebate sterilizirati, odnosno kastrirati svoju mačku. Time ne sprječavate samo bijeg mace nego i razmnožavanje mačaka i njihovo napuštanje koje je danas veliki problem u cijelom svijetu. Mace često bježe kroz otvoren prozor ili vrata, stoga pripazite oko toga. Na vrata stavite zaštitne mrežice te dobro pazite kada zatvarate ili otvarate vrata. 
 

Pročitajte više