Vinkovčanka udomila životinje koje nitko nije htio i od doma napravila malo životinjsko carstvo

Foto: Martina Marjanović

MARTINA Marjanović mlada je Vinkovčanka koja u svom domu ima dva psa, macu, zeca, ovcu, svinju i papigu. Kaže kako životinje voli od malih nogu te kako je oduvijek htjela imati maleno životinjsko carstvo, što joj se na kraju spontano i ostvarilo. U njezinim je rukama najprije završio mops Krešimir, kojeg je dobila na poklon kao već odraslog psa. Njegova starost i prošla iskustva nisu utjecali na njihovo prijateljstvo, istog su trenutka postali najbolji prijatelji. Nakon Kreše, na poklon je dobila i prekrasnog Silvera pasmine cane corso. Često je prijateljima govorila da bi htjela udomiti i zeca. Jednog je dana u vlastitom kafiću u šali rekla kako će svog budućeg zeca nazvati Dražen Zečić.

Sljedeći se dan u kafiću pojavila žena koja je čula njezinu priču. U rukama je držala zeca kojeg je dobila na poklon od osobe koja ga više nije htjela i tako je Dražen završio kod nje. Priče o ovci i svinji nešto su drugačije. Oduvijek je voljela ovce, no nikako nije mogla nabaviti jednu. Probala ju je kupiti od ljudi koji su ih uzgajali, no nitko joj je nije htio prodati. Kaže kako su joj ovce uvijek bile predivne i nježne životinje te kako je bila spremna udomiti i bolesnu, odbačenu ovcu, što se i dogodilo. Od susjeda, mesara, dobila je ponudu da uzme ovcu za koju je rekao da neće preživjeti, no Martina je ipak uspjela. Prošla je kroz pravi pakao, dugo ih je obilazio veterinar i morala ju je hraniti na bočicu. No, uz dovoljno njege, ljubavi i pažnje, ovca Marta stala je na noge i danas je najbolja ovca na svijetu.

Veterinar koji se brinuo o Marti upitao je Martinu bi li htjela imati još neku životinju, na što je Martina odgovorila da su joj se uvijek sviđale minijaturne svinje. Nakon samo nekoliko dana vratio se s Pumbom koja se savršeno uklopila u cijelu ekipu. Macu Šugi pronašla je na parkiralištu od trgovine. Bila je mala, bolesna i jako slaba, no Martina je uspjela spasiti i nju. Iako se cijela ekipa savršeno slaže, neki se parovi vole malo više. Marta i Pumba su prave prijateljice koje jednostavno ne mogu jedna bez druge, a zeko Dražen i maca Šugi odmah su se povezali. Maca čak jede kupus s njim i obožavaju odmarati i izležavati se zajedno.

Divno je vidjeti da, uz azile i volontere, postoje osobe koje bi dale sve za životinje kojima je potrebna pomoć. Dok se njezini vršnjaci bave potpuno drugim stvarima, Martina je svoj život posvetila životinjama. Sigurni smo da će njezino carstvo još rasti te da će njezina priča potaknuti druge da o životinjama misle na malo drugačiji način. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Index Ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više