Zagreb Pride nije zadovoljan vladom i HDZ-om: "Uz Istanbulsku, servirana nam je i homofobija"

Foto: Hina

ZAGREB Pride, udruga poznata po organizaciji gay pridea i borbi za prava homoseksualnih osoba, nije zadovoljna načinom na koji je vlada usvojila Istanbulsku konvenciju. Jasno, Zagreb Pride se zalaže za ratifikaciju iste, ali im smetaju ograde kojima je vlada, kako oni smatraju, izašla u susret desnim radikalima.

Priopćenje Zagreb Pridea prenosimo u cijelosti.

"Uz Istanbulsku konvenciju servirana nam je transfobija i homofobija:
Uklonite interpretativnu izjavu i usvojite tekst Konvencije kakav je i potpisan!

Zagreb Pride osuđuje Vladu Republike Hrvatske i Hrvatsku demokratsku zajednicu što je u najvažniji dokument koji štiti žene i druge osobe od rodno uvjetovanog nasilja, Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, podlo ugurala interpretativnu izjavu koja za cilj ima onemogućiti njezino provođenje u praksi te simbolički potvrditi transfobne ciljeve klerikalne desnice.

Zagreb Pride se snažno zalaže za borbu protiv nasilja nad gej osobama, lezbijkama, biseksualnim, transrodnim, interspolnim i queer osobama. Ta borba između ostalog uključuje zalaganje za poboljšanje postojeće procedure zakonskog priznanja roda tako da se ona temelji isključivo na principu samoodređenja, zalaganje protiv transfobije i homofobije u sustavu obrazovanja te zalaganje za potpunu jednakost životnih partnerica i partnera s bračnim drugovima i drugaricama.

U vezi iskustava nasilja, posebno ranjivu skupinu čine transrodne osobe, a napose trans žene koje su izložene višestrukom nasilju i opresiji i kao žene i kao transrodne osobe.

Dosadašnje kampanje klerikalne desnice protiv Istanbulske konvencije izričito su napadale upravo najranjivije i nasilju najizloženije osobe, a u obrani Konvencije nerijetko se sveprisutnu transfobiju podvlačilo pod tepih u ime trenutnog cilja ratifikacije Konvencije. Ne samo da izrazito osuđujemo širenje transfobne histerije od strane klerikalne desnice, nego odbacujemo i bilo kakvo marginaliziranje pitanja prava transrodnih osoba pod zastavom borbe za prava žena, neovisno o tome što o pravima trans osoba kaže Konvencija. Bilo kakva borba za prava žena koja trans žene ostavlja na margini ne može se smatrati postignućem za sve žene niti pravim savezništvom s LGBTIQ osobama. Zaštititi transrodne osobe od nasilja treba nam svima biti prioritet.

Kažu da je vlada u pravni sustav uvela pojam "rodne ideologije"

Vlada i HDZ "istanbulskom krpicom" legitimiraju i u pravni sustav uvode potpuno izmišljen, nepostojeći pojam takozvane "rodne ideologije" čime otvaraju mogućnost aktivistima_kinjama klerikalne desnice da svaki pokušaj promicanja promjena u društvenim i kulturnim obrascima ponašanja žena i muškaraca s ciljem iskorjenjivanja predrasuda, običaja, tradicija i nasilja protiv svih  žena (članak 12. Konvencije) nazivaju "rodnom ideologijom". To znači da će klerikalna desnica učiniti sve da Hrvatska ne zaštiti od nasilja i žene koje ne žive u braku, trans žene ili žene koje su napustile svoje nasilne partnere i partnerice. Već smo i ranije imale_i prilike čuti da za njih obitelj koju čini žena s djecom bez muškog partnera nije "prirodno okruženje" (Željka Markić u emisiji  Veto na Jabuci TV, 12.11.2013.).

Ova interpretativna izjava vodi Hrvatsku u istom smjeru kršenja ljudskih prava žena kakvo se događa u Poljskoj, a čija interpretativna izjava navodi da će se Konvencija provoditi u skladu s Poljskim ustavom. Kakva je trenutna situacija u Poljskoj u kontekstu zaštite žena od rodno uvjetovanog nasilja? Klerikalna desnica traži povlačenje ratifikacije Konvencije, dok poljska vlada Konvenciju uopće ne provodi i upravo uvodi zakone koji krše ženska ljudska prava i de facto se nalazi u izolaciji unutar Europske Unije i Vijeća Europe. Hrvatska je s ovakvom izjavom na istom tom putu i o tome ćemo obavijestiti međunarodnu javnost i Vijeće Europe.

Od zastupnica i zastupnika Hrvatskog sabora tražimo da uklone interpretativnu izjavu u članku 4. Zakona o ratifikaciji i usvoje tekst Konvencije kakav je i potpisan", stoji u priopćenju Zagreb Pridea.
 

Pročitajte više