U Ukrajini zbog planiranja državnog udara uhapšena parlamentarna zastupnica

Foto: Hina 

UKRAJINSKA Državna služba sigurnosti uhitila je u Kijevu pod optužbom za planiranje državnog udara u vojnom stilu zastupnicu Nadiju Savčenko, bivšu vojnu pilotkinju koja je postala nacionalna junakinja nakon što je bila zatvorena u Rusiji.
 
Savčenko je uhićena pošto joj je parlament ukinuo imunitet zbog istrage u kojoj je osumnjičena da je planirala državni udar.
 
Tužiteljstvo tvrdi da je Savčenko, koja je po povratku iz Rusije postala zastupnica u parlamentu, planirala napasti zgradu parlamenta bombama i automatskim oružjem u dosluhu s proruskim pobunjenicima.
 
Savčenko, koja je često kritizirala sadašnje ukrajinske vlasti, nije u potpunosti odbacila optužbe.
 
Ona je rekla da su je tajni agenti, koji je žele diskreditirati, ohrabrili da isplanira državni udar i da je ona to učinila kako bi javnosti ukazala na to što rade vlasti.  
 
"To nije teroristički čin, to je politička provokacija s ciljem da vlasti izgledaju smiješno", kazala je ona.  
 
Državno odvjetništvo optužilo zastupnicu prošli tjedan
 
Državno odvjetništvo optužilo je prošli tjedan Savčenko.
 
"Istraga raspolaže neoborivim dokazima da je Nadia Savčenko, ukrajinska zastupnica, osobno planirala (...) i dala naputke za organizaciju terorističkog napada ovdje, u ovoj dvorani", rekao je pred zastupnicima prošli tjedan glavni državni odvjetnik Juri Lucenko. 
 
Plan predviđa "uništiti granatama" vladinu ložu u parlamentu te onu rezerviranu za vodstvo, zatim za "rušenje kupole amfiteatra minobacačkom vatrom", rekao je Lucenko. 
 
Nadalje, Savčenko je zamislila "da se preživjeli dokrajče vatrom iz strojnica", rekao je. 
 
Čelnica parlamentarne skupine bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko, danas 36-godišnja Savčenko jedna je od najkontroverznijih političara u Ukrajini.

Osuđena na 22 godine zatvora u Rusiji
 
Bila je osuđena na 22 godine zatvora u Rusiji pod optužbom da je ukrajinskoj vojsci dojavila podatke o položaju dvojice novinara ruske javne televizije koji su ubijeni minobacačkom vatrom u lipnju 2014. tijekom rata na istoku Ukrajine.
 
Godine 2016. bila je razmijenjena za dvojicu Rusa uhićenih u Ukrajini i po povratku u Kijev dočekana kao nacionalna junakinja. Savčenko je poslije zastupala sporna stajališta da je Kijev odgovoran za sukob s proruskim separatistima na istoku zemlje. 
 
U sukobu na istoku Ukrajine između središnje vlade u Kijevu i proruskih separatista koji su proglasili odcjepljenje, a gdje još ima sporadičnih razmjena vatre, ubijeno je u četiri godine više od 10.000 ljudi.

Pročitajte više