Bauk: Očekujem da će Istanbulska konvencija biti potvrđena dvotrećinskom većinom

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk najavio je da će SDP glasati za Istanbulsku konvenciju i izrazio uvjerenje da će u saboru biti potvrđena više nego dvotrećinskom većinom glasova.

“Mi smo uvijek bili jedinstveni oko stavova kako ćemo glasati o Istanbulskoj konvenciji, a što se tiče dojmova da je tome drugačije, mislim da se radi o nesporazumu. Također, radilo se o jednom pritisku na vladu da ne stavlja svakakve gluposti u interpretativnu izjavu. Mi ćemo na članak 4 zakona koji su predložili uložiti amandman, još razmatramo u kojem obujmu i kako. Ali neovisno o tome, glasat ćemo za ratifikaciju i nadamo se da će ona u saboru biti potvrđena više nego dvotrećinskom većinom glasova”, kazao je Bauk.

Smatra da interpretativna izjava nije potrebna jer da jest, kazao je, ''mi bismo je stavili u svoj prijedlog zakona''. "Zadnjih dan-dva djelovalo mi je iracionalno da mi koji smo predložili zakon prije godinu dana moramo objašnjavati da smo za taj zakon, ali to je tako. Možda je dio krivice i na nama, ali naučit ćemo nešto. Sve je na nama'', istaknuo je Bauk.

Predomislili se

Predsjednika sabora pozvao je da se okupi zastupnike, da se dopuni dnevni red i da već večeras ratificiraju Istanbulsku konvenciju. Na pitanje kako to da su se u SDP-u predomislili oko interpretativne izjave, Bauk je pojasnio da "ne bi podržali ratifikaciju koja to nije, odnosno, ako bi prijedlog zakona išao u smjeru da se stvori dojam da se ona ratificirala, a u stvari nije''.


Dodaje da sada prema "SDP-ovoj kratkoj analizi, ovo nije lažna ratifikacija, nego ratifikacija uz jednu izjavu kojom se pokušava umiriti HDZ-ovo biračko tijelo" te najavljuje da će uložiti amandman.

Nije htio komentirati email koji je sinoć poslao članovima Kluba zastupnika SDP-a, tek je pojasnio da je vrlo logično da se, ako vodstvo stranke ima izjavu u 11 sati, članovi stranke do tada suzdrže s izjavama. "Možda je intonacija maila bila malo lepršava, ali nije mi to nitko zamjerio'', vjeruje Bauk.

Zastupnik SDP-a Bojan Glavašević poručio je da je "zapravo srce SDP-a cijelo vrijeme bilo na pravom mjestu, koliko god da je bilo konfuzije oko toga". "Nije bilo sumnje da će SDP zapravo podržati ratifikaciju, to pitanje nije pitanje ni stranke ni vjere, to je pitanje zaštite žena i to je apsolutno iznad bilo kojeg partikularnog interesa", poručio je.

Ocijenio je da je interpretativna izjava nešto na što SDP ima velike zamjerke i vjeruje da će dati amandmane na nju.

"Interpretativna izjava više pitanja otvara nego što na njih odgovara i imamo mnogo za razgovarati o toj temi i rasprava neće izostati, ali građani trebaju znati da ratifikacija nije upitna", poručuje Glavašević.

Što se tiče konfuzije nastale nakon odluke Predsjedništva stranke da neće podržati Konvenciju, Glavašević smatra da je nakon pressice predsjednika stranke ta rasprava okončana i da je sada savršeno jasno, ako je i bilo dileme i konfuzije, što će SDP napraviti.

Pročitajte više