Glasanje o Istanbulskoj tek nakon blagdana, Crkva ima još jedan jak adut - misu na Uskrs

Foto: Hrvoje Jelavić/ Pixsell

KAKO Index doznaje, glasanje u saboru o Istanbulskoj konvenciji bit će tek nakon Uskrsa. Za sada se govori o dva moguća datuma, odnosno o dvije srijede - 4.4. i 11.4. Točan datum ovisi o duljini odmora koje zastupnici planiraju uzeti povodom uskršnjih blagdana.

>> Pogledajte dokument o Istanbulskoj konvenciji koji su ministri jednoglasno izglasali

Situacija se zasad čini prilično dobra za Plenkovića. Nakon što je prošlog tjedna krenula žestoka pobuna u HDZ-u na svim razinama, od vodećih ljudi stranke poput Brkića i Stiera pa sve do brojnih stranačkih simpatizera na društvenim mrežama, Plenković je relativno jednostavno Istanbulsku konvenciju provukao kroz Predsjedništvo HDZ-a. Bilo je 19 prema 6. Još je jednostavnije Istanbulska konvencija prihvaćena na vladi. Jednoglasno. Usput je dobio potporu nekoliko važnih županijskih organizacija HDZ-a. S druge strane, osim nekoliko pojedinaca iz vrha stranke, nijedno važnije stranačko tijelo nije mu se usprotivilo.

No još ga čeka glasanje u saboru, a to je ono najvažnije. Neki HDZ-ovi zastupnici već su najavili da će glasati protiv ratifikacije Istanbulske konvencije jer smatraju da ona uvodi rodnu ideologiju. Nitko nam, doduše, nije detaljno objasnio što je to rodna ideologija, ali je to definitivno nešto čega se HDZ-ovci plaše. Sigurno je da među zastupnicima HDZ-a ima još onih koji su protiv ratifikacije, ali zasad šute. Zato Plenković može računati na ruke brojnih SDP-ovaca, HNS-ovaca, GLAS-ovaca, HSS-ovaca, IDS-ovaca...

Misa na Uskrs


To bi mu trebalo biti i više nego dovoljno, daleko iznad većine od 76. No uvijek postoji mogućnost da izostanu ruke velikog broja HDZ-ovaca. Jer na kraju dana Plenkoviću ipak trebaju ruke velike većine svojih zastupnika. Teško je vjerovati da bi HDZ-ovci mogli staviti vlastite ideale ispred fotelja.

No protivnicima ratifikacije to je sad još jedina šansa.

A najglasniji protivnik ratifikacije Istanbulske konvencije je Crkva. Neki svećenici već su, doduše stidljivo, pozvali na prosvjed ispred HDZ-a koji se sprema u subotu. Prebacivanjem glasanja nakon blagdana, Plenković je protivnicima iz redova crkve dao u ruke još jedan snažan adut - misu na Uskrs.

Tada će brojni HDZ-ovi zastupnici i simpatizeri, tradicionalni kakvima se već vole predstavljati, biti na misi, a to će biti idealna i možda posljednja prilika kleru da djeluje na savjest HDZ-ovih zastupnika te dodatno senzibilizira javnost po ovom pitanju ne bi li stvari okrenuli u svoju korist.

A Plenković do tada može mirno spavati. Zasad je najveću unutarstranačku dramu od kad je na čelu HDZ-a relativno glatko riješio i zadao snažan udarac vječno nezadovoljnoj desnici u stranci. S druge strane, nije profitirala ni oporba. Most jer šuti i ne želi puno otkrivati svoje ideološke pozicije koje uglavnom počivaju na tome da Istanbulska konvencija zaista uvodi rodnu ideologiju. A SDP se i ovdje uspio prilično izblamirati najavom da neće glasati za Istanbulsku konvenciju.

Pročitajte više