"Svaka djevojčica trebala bi gledati svoju majku golu"

Foto: Facebook

"JUTROS me moja kći gledala kako gola izlazim iz kupaonice i idem u spavaću sobu. Pokazala je na moj trbuh i pitala me zašto se to tako trese. Maknula sam njenu ruku s trbuha i rekla da sam tu nosila nju i njenog brata. Objasnila sam joj da se trbuh mora rastegnuti kako bi u njega stala svaka beba", započela je svoju priču za Daily Mail Taryn Brumfitt koja smatra da svaka kći treba vidjeti svoju majku golu.

Ona sama ima troje djece, a suprug Matthew, sinovi Oliver (11) i Cruz (9) te kći Mikaela (8) naviknuli su se na to da je gledaju kako gola hoda kućom.

"To radim za dobro svoje kćeri. Znam da je važno da me kao djevojčica vidi golu, što omogućava dijalog između nas o ženskom tijelu i načinu na koji se mijenja tijekom života žene. Zapravo, mislim da svaka djevojčica treba odrastati redovito gledajući svoju majku golu", tvrdi Taryn.

Dodala je da se divi voditeljici BBC-ja Victoriji Derbyshire koja je izjavila da golotinja kod nje kući nije neka velika stvar, čak ni nakon što je podvrgnuta mastektomiji. Prema Victorijinim riječima, njeni sinovi od 11 i 13 godina na to "nisu ni trepnuli".

"Nije zdravo da naša djeca odrastaju misleći da je realno ono što vide na društvenim mrežama i u časopisima. U stvarnosti žene nemaju uske strukiće i grudi koje se odupiru gravitaciji", ističe Taryn.

Istraživanje je pokazalo da djevojčice već s osam godina nisu zadovoljne svojim tijelom, a manje od polovice njih u dobi između 10 i 17 godina smatra da dobro izgleda.

"Loša slika o vlastitom tijelu opterećuje živote naših kćeri. Kao majke moramo im pokazati dokaz naše pozitivne slike o svom tijelu od najranijih dana. Najbolji način jest taj da naša tijela vise u svojim prirodnim oblicima. To ipak ne znači da svako tuširanje trebamo pretvoriti u lekciju pa da pozivamo djecu u kupaonicu da nas gledaju. Umjesto toga samo se ne bismo trebali skrivati kad nas vide u spavaćoj sobi ili dok izlazimo iz kupaonice", tvrdi.

S njom se slaže dječja psihologinja Amanda Gummer.

"Za djevojčice majka predstavlja ono što je normalno. One uče promatrajući i modeliraju svoje ponašanje kopirajući majke. Najbolja stvar koju majka može napraviti jest da kćeri pokaže zadovoljstvo sobom i da joj zdrav i samouvjeren uzor koji ona može kopirati", rekla je. 

Pročitajte više