UZNEMIRUJUĆI VIDEO Policija objavila snimku iz Uberovog samovozećeg auta koji je usmrtio ženu

Screenshot: YouTube

OBJAVLJENA je snimka kamera iz Uberovog samovozećeg automobila koji je u ponedjeljak usmrtio ženu u Tempeu, predgrađu Phoenixa.



Na snimci, koju je objavila policija, vidi se kako sigurnosna operaterka, 44-godišnja Rafaela Vasquez, sjedi za volanom Volva i u nekoliko navrata ne obraća pažnju na cestu, odnosno spušta pogled. Automobil je bio u autonomnom načinu rada.

>> Uberov samovozeći automobil nije kočio prije nego što je usmrtio ženu

Na snimci se vidi i kako se u jednom trenutku iz mraka, dok operaterka gleda dolje, pojavljuje žena s biciklom, kasnije identificirana kao 49-godišnja Elaine Herzberg. Vidi se i da automobil nije prikočio, što je potvrdio i policijski očevid - vozilo je ženu udarilo pri brzini od 65 km/h. Herzberg je nakon udara prevezena u bolnicu, u kojoj je kasnije umrla.

"Videozapis je uznemirujući i srcedrapajući, a naše misli su s obitelji žrtve. Naši automobili još uvijek ne voze, a mi i dalje pomažemo lokalnim, saveznim i državnim vlastima na sve načine", objavili su iz Ubera. Prije objave snimke potvrdili su da je Vasquez bila u automobilu te da je u vrijeme nesreće vozilo bilo u autonomnom načinu rada.

"Jasno je kako je teško izbjeći sudar u ovakvoj situaciji, bilo da se radi o ljudskom ili autonomnom načinu vožnje. Žrtva se na cesti pojavila niotkuda. Opasno je prelaziti cestu na neosvijetljenom dijelu kad u gradu postoje jasno označeni pješački prijelazi", rekla je šefica policije u Tempeu Sylvia Moir.

Operaterka je bivša zatvorenica

Američki mediji otkrili su da je Vasquez 2000. godine bila osuđena na kaznu zatvora u trajanju od tri godine i deset mjeseci zbog oružane pljačke. Njezin dosje bio je registriran pod muškom verzijom njezina imena - Rafael Vasquez. Glasnogovornica Ubera rekla je da operateri prolaze provjeru podataka i da je Vasquez udovoljila svim uvjetima, kao i da Uber pruža šansu svakome.


Ova nesreća uzrokovala je prekid svih testiranja samovozećih automobila diljem SAD-a. Još nije poznato hoće li biti podignuta optužnica protiv Ubera i njihove operaterke koja je sudjelovala u nesreći sa smrtnom posljedicom.

Kompanija testira autonomna vozila u Pittsburghu, San Franciscu, Torontu i na području Phoenixa već nekoliko mjeseci.

Stručnjaci: Senzori su trebali prepoznati osobu na cesti

Iako su detalji Uberove tehnologije nepoznati, autonomna vozila za identifikaciju objekata oko vozila većinom koriste kombinaciju senzora, uključujući radar i Lidar, senzor koji se temelji na svjetlu i može funkcionirati i po mraku.

Bryant Walker Smith, stručnjak za autonomna vozila, rekao je kako je njegov prvi dojam nakon gledanja snimke bio "bijes".

"Iako ovaj video ne prikazuje potpunu sliku, on snažno sugerira grešku u Uberovom autonomnom sustavu i izostanak pažnje Uberovog vozača i žrtve", istaknuo je Smith, profesor prava na Sveučilištu Južne Karoline s kojim se slaže i stručnjak Raj Rajkumar.

"Senzori su u ovom slučaju trebali registrirati biciklistkinju. Kamere su najvjerojatnije bile beskorisne, no radar i Lidar su ju trebali uočiti", naglasio je taj profesor s Carnegie Mellona.

Pročitajte više