Kina bi mogla postati svjetski lider u patentima

Screenshot: YouTube

KINA bi za tri godine mogla istisnuti Sjedinjene Države s pozicije zemlje s najvećim brojem zahtjeva za registracijom međunarodnih patenata u svijetu, objavili su Ujedinjeni narodi.

Prošle je godine u svijetu podneseno rekordnih ukupno 243.500 zahtjeva za registracijom međunarodnih patenata, što predstavlja povećanje od 4,5 posto u odnosu na godinu ranije, izvijestila je u godišnjem izvješću Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO).

Ti patenti "predstavljaju najbolju novu tehnologiju u svijetu čiji se obrisi danas naziru", kazao je novinarima u Ženevi šef WIPO-a Francis Gurry.

Povećanje broja zahtjeva

SAD je s podnesena ukupno 56.624 zahtjeva zadržao vodeće mjesto na ljestvici zemalja na kojem se nalaze već četiri desetljeća, objavio je WIPO.

Povećanje broja zahtjeva na globalnoj razini predvodila je ipak Kina, koja je pretekla Japan i zauzela drugo mjesto, napominju u toj organizaciji.

Kineske su kompanije i građani podnijeli ukupno 48.882 zahtjeva za registracijom međunarodnih patenata, 13,4 posto više nego u godini ranije. Samo je azijski div u 2017. godini bilježio dvoznamenkast rast broja zahtjeva, kao i svake godine od 2003.

"Nastave li se aktualni trendovi, (Kina) bi trebala preteći SAD u roku od tri godine i postati najveći izvor zahtjeva podnesenih u skladu s WIPO-ovom Poveljom o suradnji na području patenata", ističu iz te UN-ove agencije.

"Nemoguće je ne primijetiti nevjerojatnu preobrazbu kineskog gospodarstva kao i da je Kina izrasla iz pozicije pretežitog korisnika tehnologija u njihova proizvođača", ističe čelnik WIPO-a.

Veliki konkurent

Nije želio odgovoriti na pitanje je li opravdano strahovanje američkog predsjednika Donalda Trumpa od kineske konkurencije, ali je novinarima kazao da je "Kina nedvojbeno postala veliki konkurent na području tehnologije".

Globalnu ljestvicu kompanija s najvećim brojem podastrtih zahtjeva predvode dvije kineske telekomunikacijske tvrtke - Huawei Technologies, sa 4024 zahtjeva, i ZTE Corporation, s 2965 zahtjeva.

Slijede američki Intel Corporation s 2637 zahtjeva i japanski Mitsubishi Electric Corporation s 2521 zahtjevom, pokazuje WIPO-ovo izvješće.

Pročitajte više