Tko stoji iza napada na bivšeg ruskog špijuna i njegovu kćer? Svi krive Rusiju, a Rusija Britaniju

Foto: Hina/ EPA

RUSIJA je rekla da iza kemijskog napada na Juliju Skripal, kći Sergeja Skripala, možda stoji Britanija, a britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson izjavio je kako bi vrijeme napada na bivšega ruskog špijuna moglo biti povezano s izborima koje je dobio Vladimir Putin.

"Logika upućuje na samo dvije mogućnosti", rekao je na sastanku s ministrima vanjskih poslova u Moskvi predsjednik Odjela za neširenje oružja i njegovu kontrolu ruskoga ministarstva vanjskih poslova Vladimir Jermakov .

"Ili britanske vlasti nisu u stanju zajamčiti sigurnost od takvih, mogli bismo reći, terorističkih napada na vlastitu tlu, ili su izravno ili neizravno, a ističem da nikoga ne optužujem, organizirale napad na ruskoga državljanina", kazao je Jermakov.

Boris Johnson je na odboru zastupnika kazao kako bi "vrijeme napada na Skripala moglo biti povezano s nedavno održanim predsjedničkim izborima u Rusiji. A mnogim nedemokratski orijentiranim ličnostima suočenim s izborima ili nekim kritičnim političkim trenutkom potreban je neprijatelj kojim će plašiti javnost", smatra Johnson.

On vjeruje i da ruski predsjednik želi prouzročiti nevolje gdje god može kako bi Rusiju, nakon raspada Sovjetskog Saveza, prikazao ponovno moćnom.

"Mislim da je Vladimir Putin svjestan toga da je Rusija pretrpjela poraz pa želi prouzročiti nevolje gdje god može", kazao je zastupnicima, dodavši da Britanija ne želi novi Hladni rat.

"Njegova glavna publika u ovom slučaju nismo mi. On želi privući pozornost domaće javnosti koja, nakon svih poniženja što ih je doživjela, želi da Rusija bude ponovno moćna", kazao je britanski premijer.

Pročitajte više