Raste napetost, Tajvan poslao vojne brodove da prate kineski nosač aviona

Screenshot: YouTube

TAJVAN je poslao ratne brodove i zrakoplov da prate kretanje kineskog nosača zrakoplova kroz Tajvanski tjesnac, objavilo je tajvansko ministarstvo dan nakon što je kineski predsjednik Xi Jinping dosad najoštrije zaprijetio tajvanskom separatizmu.

Ministarstvo je objavilo da je skupina brodova oko jedinog operativnog kineskog nosača zrakoplova Liaoning ušla u tjesnac u utorak, ali se držala njegove zapadne strane.

Do srijede u podne napustila je tajvanski prostor zračne identifikacije i uputila se jugozapadno, dodalo je ministarstvo u kojem smatraju da se radilo o kineskoj vojnoj vježbi.

Tajvanska vojska poslala je brodove i zrakoplov koji su cijelo vrijeme pratili kineski nosač, ali nisu uočili ništa neobično i Tajvanci se ne bi trebali brinuti, stoji u priopćenju.

Prijetnja povijesnom kaznom

Kineski predsjednik Xi Jinping upozorio je u utorak Tajvan da će biti suočen s "povijesnom kaznom" za bilo kakav pokušaj separatizma, što je dosad najstrože upozorenje otoku kojeg Kina smatra svojim svetim tlom.

Tajvan je jedno od najosjetljivijih pitanja u Kini i potencijalno opasno vojno žarište.

Kinesko neprijateljstvo prema Tajvanu ojačalo je od 2016., kada je za tajvansku predsjednicu izabrana čelnica Demokratske napredne stranke Tsai Ing-Wen.

Kinu je razljutio američki predsjednik Donald Trump koji je prošlog tjedna potpisao zakon kojim se jačaju odnosi između SAD-a i Tajvana.

Kina sumnja da će Tsai tražiti punu neovisnost otoka, iako je ranije rekla da želi zadržati status quo i zalaže se za mir.

U govoru na završetku zasjedanja kineske godišnje sjednice parlamenta, Xi je pred tri tisuće delegata rekao da će Kina poticati na "mirno ujedinjene domovine" i raditi na tome da više ljudi s Tajvana uživa u mogućnostima kineskog razvoja.

Pročitajte više