Je li ovo kraj Facebooka?

Foto: 123rf

FACEBOOK se suočava s neviđenom krizom povjerenja zbog svoje politike o podacima i privatnosti, uz sve više korisnika koji se okupljaju pod heštegom #DeleteFacebook. Njihov revolt izazvao je, naravno, skandal oko britansko-američke tvrtke Cambridge Analytica i otkrića koje je iznio zviždač iz te tvrtke, Christopher Wylie.
 
>> Zuckerberg priznao: Pogriješili smo
 
 
Kako je Wylie iznio u intervjuu za britansku televiziju Channel 4 i list Observer, Cambridge Analytica prikupila je 50 milijuna Facebook profila, uglavnom bez pristanka njihovih vlasnika, i koristila ih za izradu “psihografskog glasačkog profila” pomoću kojeg je vršila posebno prilagođeno političko oglašavanje u predizbornoj kampanji Donalda Trumpa. Usto, reporteri Channela 4 otkrili su i druge skandalozne aktivnosti poput korištenja “klopki s medom” za protukandidate, odnosno njihovog kompromitiranja nuđenjem mita i slanjem prostitutki. 
 
 >>Pogledajte prilog Channela 4 koji je do temelja uzdrmao Facebook
 
Facebook tvrdio da Cambridge Analytica nema njihove podatke, pa ispalo da ipak ima
 
Firma poriče da se bavila ilegalnim aktivnostima, ali je ipak suspendirala svog šefa Alexandera Nixa nakon što je ovaj priznao prikrivenim reporterima brojne sporne prakse tvrtke. Među ostalim, otkrio je da je u digitalnoj kampanji za Trumpa ova firma koristila sustav za automatsko brisanje dokumenata i oglašavanje preko posrednika na društvenim mrežama kako im se ne bi moglo ući u trag. Osim toga, otvoreno je ismijavao istragu američkog Kongresa o ruskom miješanju u izbore - podsjetimo, 13 Rusa optuženo je da su vodili “informacijsko ratovanje” u korist Trumpa preko Facebooka i drugih društvenih mreža.
 
 
Facebook je u međuvremenu zbog ove afere suspendirao Cambridge Analyticu, Aleksandra Kogana, ruskog znanstvenika koji predaje na Sveučilištu Cambridge i čiji je Facebook psihotest omogućio prikupljanje podataka, ali i samog Wileyja koji je razotkrio cijelu stvar. Njegovo svjedočanstvo u izravnom je proturječju s ranijim svjedočenjima dužnosnika Facebooka pred parlamentarnim povjerenstvima, u kojima su tvrdili da Cambridge Analytica nema podatke o Facebook korisnicima.
 
Dionice se ruše, korisnici pozivaju na bojkot
 
Uslijed čitave afere dionice Facebooka pale su više od 6 % i više od 30 milijardi dolara od jučer, od čega je samo njegov osnivač i najveći dioničar, Mark Zuckerberg, izgubio 5 milijardi $.  
 
S obzirom na to da se medijima i društvenim mrežama šire pozivi na bojkotiranje Facebooka, njegove dionice neumoljivu padaju, a njegovi dužnosnici, uključujući Zuckerberga, očekuju pozive na saslušanje pred parlamentima u Londonu, Bruxellesu i Washingtonu, nameće se pitanje - je li ovo kraj Facebooka?
 
Kraj argumenta da je Facebook "samo platforma" - vrijeme je da preuzme odgovornost
 
Ed Macnair, direktor sigurnosne tvrtke CensorNet, u razgovoru za Newsweek ocijenio je da ipak nije tako. “Dionice su dobile udarac i brand je ukaljan, ali on (Facebook) nije na putu prema dnu i zapravo je dobro diverzificiran za tehnokompaniju. Ovo nije kraj”, zaključuje Macnair, ali i dodaje: “Ono što vidite je kompanija koja postavlja set politika kako bi povratila povjerenje u svoje rukovanje podacima i kako bi se distancirala od trećih stranaka. Mislim da je ovo kraj argumenta ‘mi smo samo platforma’. Sve je jasnije da kompanija mora preuzeti veću odgovornost za to kako se (platforma) koristi.”
 
Facebook je, s nekoliko godina zakašnjenja i tek nakon što je afera izišla u javnost, počeo raditi na rješavanju ovog problema te u tu svrhu zaposlio firmu za digitalnu forenziku, Stroz Friedberg, kako bi izvršila “iscrpnu reviziju” servera i sustava Cambridge Analytice. Međutim, britanski Ured povjerenstva za informacije oštro se usprotivio tom potezu jer bi on mogao omesti vlastitu istragu britanskih vlasti. S tim u vidu, upitno je jesu li mjere koje Facebook poduzima iskreno motivirane ili samo saniranje štete. 
 
Još jedan poznati zviždač, Edward Snowden, komentirao je aferu i opisao Facebook kao “kompaniju za nadzor” koja “zarađuje novce iskorištavanjem i prodajom intimnih detalja o privatnim životima milijuna, daleko više od rijetkih detalja koje dobrovoljno objavljujete”. Kritički se osvrnuo i na tvrdnje internet-giganta da su prevareni: “Oni nisu žrtve. Oni su sudionici.”
 
Mnogi se danas zasigurno slažu sa Snowdenovom kritikom, a to znači da Facebook čeka vrlo teško razdoblje. “Kao svaka platforma socijalnih medija, Facebook ovisi o javnoj participaciji kako bi postojala. Promjena javnog mnijenja, u kombinaciji s istragama vladinih tijela, vjerojatno će imati ozbiljne posljedice za način na koji Facebook i njegove aplikacije trećih stranaka prikupljaju i koriste osobne podatke. Međutim, Facebook je vrlo popularna platforma i dok će se neke prakse nesumnjivo promijeniti, malo je vjerojatno da će ovo biti (njegov) kraj”, smatra Tony Pepper, direktor sigurnosne tvrtke Egress.
 
U međuvremenu, korisnici koji su bijesni ili u strahu zbog gubitka privatnosti na Facebooku imaju tri opcije: deaktivirati profil, što je jednostavnije, izbrisati ga, što je dosta kompliciranije (ne slučajno, budući da Facebook do prije nekoliko godina nije ni imao tu opciju) i provjeriti s kojim trećim aplikacijama Facebook dijeli njihove podatke te isključiti tu mogućnost. 
 
 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz ovaj veliki skandal s Facebookom, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Facebook. 

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 

Pročitajte više