LUDI PETAK Koje derbije reprezentacija gledati?

Foto: Guliver Image/Getty Images

NEŠTO više od 80 dana do početka Svjetskog prvenstva reprezentacije polako počinju s ozbiljnim pripremama.

Hrvatska će u petak i u utorak igrati protiv Perua i Meksika, a onda je 3. lipnja očekuje spektakl s Brazilom u Engleskoj, dok će zadnju utakmicu prije puta u Rusiju Dalićeva momčad odigrat će 8. lipnja u Osijeku protiv Senegala.

Prije nego što će Hrvatska u noći na subotu (1:30 po hrvatskom vremenu) u Miamiju odigrati protiv Perua, u Europi će se odigrati nekoliko superjakih utakmica.

Domaćini Svjetskog prvenstva koji nisu igrali službenu utakmicu od Kupa konfederacija prošlog ljeta, na Lužnjikiju od 17 sati dočekuju Brazil. Rusi su u zadnje tri prijateljske utakmice remizirali s Iranom (1:1) i Španjolskom (3:3) te izgubili od Argentine 1:0.

Brazil u Moskvu stiže bez ozlijeđenog Neymara, ali su u sastavu i Coutinho i Firmino i Gabriel Jesus. Izbornik Tite uglavnom stalno zadržava 15-ak istih igrača, a preostala mjesta rezervirana su za igrače koje želi provjeriti. Tako su za Rusiju u konkurenciji ponovno bekovi Fagner (Corinthians) i Filipe Luis (Atletico Madrid), pozvao je i stopere Geromela (Gremio) i Rodriga Caija (Sao Paulo), a treći golman, uz Edersona i Allisona, bit će Juventusov Neto. Osim njih, Tite je iz Bešiktaša pozvao napadača Taliscu kao i Williana Josea iz Real Sociedada.

"Konkurencija je velika i želimo dobro provjeriti sve igrače prije nego što sastavimo završni popis. Svi imaju pravo pokazati da su dobri za reprezentaciju", rekao je Tite.

Od 20:45 u Düsseldorfu se sastaju Njemačka i Španjolska. Momčad Joachima Löwa ima priliku izjednačiti 38 godina star rekord Zapadne Njemačke od 23 utakmice bez poraza, no puno važnije od toga bit će uhvatiti formu za Rusiju.

Njemački izbornik u reprezentaciju je pozvao samo osam igrača koji su prije četiri godine osvojili SP u Brazilu, a to je samo potvrda Löwove filozofije da igraju oni koji su spremni i u formi, a ne oni koji imaju nekakvo ime. Tako, osim ozlijeđenog Neura, u momčadi nema Marca Reusa i Marija Götzea koji je zabio pobjednički gol protiv Argentine u finalu SP-a 2014. godine.

U Elfu nema debitanata, ali se vraća branič Jonas Hector unatoč tome što njegov Köln sigurno ide prema drugoj ligi, a napad će predvoditi Sandro Wagner, Mario Gomez, Thomas Müller i Lars Stindl.

U sastav Španjolske nakon četiri godine vraća se Diego Costa, a Marcos Alonso dobio je prvi poziv u reprezentaciju i na lijevom boku će se boriti s Jordijem Albom.

Zanimljivo će biti i u Amsterdamu, gdje će igrati Nizozemska i Engleska. Oranje se još navikava na život bez SP-a i Arjena Robbena, a u momčadi će imati nekoliko debitanata na kojima će Ronald Koeman početi graditi neku novi Nizozemsku.

U reprezentaciju je pozvao šest igrača iz Premiershipa, a to su Patrick van Aanholt i Timothy Fosu-Mensah iz Crystal Palacea, Virgil van Dijk i Georginio Wijnaldum iz Liverpoola te Nathan Ake (Bournemouth) i Davy Propper (Brighton).

"Šarenom" nizozemskom sastavu prvi put se priključuje Justin, 18-godišnji sin Patricka Kluiverta, a igrat će i debitanti Marco Bizot, Guus Til i Wout Weghorst iz AZ Alkmaara te Hans Hateboer iz Atalante.

Engleska, od koje tamošnja javnost kao i uvijek ima velika očekivanja, stiže bez ozlijeđenog Harryja Kanea koji bi ipak trebao biti spreman za SP. Najveća novost su četiri debitanata. Branič i golman Burnleya James Tarkowski, Swanseajev stoper Alfie Mawson i Bournemouthov veznjak Lewis Cook.

Zadnji šlager večeri u Manchesteru igraju Italija i Argentina. Talijani se još nisu oporavili od šokantnog ispadanja u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, no u momčadi su i dalje Gianluigi Buffon, Leonardo Bonucci i još nekoliko igrača koji su najavili oproštaj. Bio je i Giorgio Chiellini, ali njega će zbog ozljede zamijeniti Angelo Ogbonna.

Talijani još nemaju stalnog izbornika pa će ih u ove dvije prijateljske utakmice protiv Argentine i Engleske voditi Gigi Di Biagio. On je iz momčadi odlučio izostaviti Marija Balotellija i Andreu Romagnolija, ali je iz U-21 reprezentacije pozvao Federica Chiesu iz Fiorentine. Nema ni Simonea Zaze, umjesto kojeg će igrati Milanov napadač Patrick Cutrone.

Argentina, u kojoj su turbulencije s odabirom igrača redovite, dolazi u dosta čudnom sastavu. Tvrdoglavi Jorge Sampaoli ponovno nije pozvao Paula Dybalu i Maura Icardija, a u momčadi je Sergio Aguero unatoč ozljedi. Sampaoli se odlučio za čak pet igrača iz argentinske lige. Tako su pozive dobili Fabricio Bustos i Maximiliano Meza (Independiente), Pablo Perez i Cristian Pavon (Boca Juniors) te Lautaro Martinez iz Racinga.

 

Pročitajte više