Trump nazvao Putina, pričali su o mogućem sastanku, ali jednu temu su izbjegavali

Foto: FAH

DONALD TRUMP je nazvao Vladimira Putina kako bi mu čestitao na ponovnom izboru i dvojica predsjednika su u razgovoru spomenuli "mogućnost susreta na najvišoj razini", ali ne i trovanje Sergeja Skripala, priopćio je Kremlj.

"Donald Trump je čestitao Vladimiru Putinu na pobjedi na predsjedničkim izborima", navodi se u priopćenju Kremlja.

Putin je u nedjelju premoćno pobijedio i tako osvojio četvrti mandat sa 76,7 posto glasova. Za razliku od čestitki čelnika savezničkih zemalja poput Kine i Indije koje su odmah stigle, zapadni čelnici su se skanjivali zbog napetosti između Istoka i Zapada koju je pogoršalo trovanje bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala u Engleskoj.

Na pitanje agencije Interfaksa jesu li razgovarali o tom napadu za koji London optužuje Moskvu, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao: "Nisu".

"Posebnu su pozornost posvetili mogućem održavanju susreta na najvišoj razini", dodaje Kremlj.

"Uglavnom, razgovor je bio konstruktivan, poslovan, usredotočen na rješavanje problema koji su se nagomilali na polju rusko-američkih veza", ocijenio je Kremlj.

Vladimir Putin i Donald Trump su se zadnji put sastali u studenome 2017. na rubu summita Azija-Pacifik u Vijetnamu.

Telefonski razgovor Trumpa i Putina događa se nekoliko dana nakon novog paketa američkih sankcija ruskim fizičkim i pravnim osobama kao odgovor na navodno upletanje Moskve u američke predsjedničke izbore 2016. i u više informatičkih napada.

Moskva je uvijek nijekala umiješanost u američki izborni proces.

Pročitajte više