Pogreb Stephena Hawkinga održat će se 31. ožujka u Cambridgeu

Foto: FAH

POGREB britanskog astrofizičara Stephena Hawkinga će biti 31. ožujka u Cambridgeu gdje je živio i predavao dulje od 50 godina, objavila su njegova djeca u priopćenju.

Hawking, slavan po radovima o svemiru, umro je mirno 14. ožujka u dobi od 76 godina, što je pokrenulo lavinu izraza počasti rijetkih za jednog znanstvenika.

Cambridge je "grad koji je toliko volio i koji mu je uzvraćao ljubav", naglasila su njegova djeca. Pogreb će se odvijati u crkvi Great St Mary na uskrsnu subotu. To će biti inkluzivni i tradicionalni obred koji će očitovati raspone i raznolikosti njegova života, dodali su.

Tisuće osoba su se upisale u knjigu žalovanja otvorenu nakon smrti znanstvenika koji je znao doprijeti do široke javnosti "Kratkom povijesti vremena" objavljenom 1988.

Prkosio je prognozama prema kojima je imao tek nekoliko godina života nakon što mu je 1964. vrlo mladom dijagnosticirana neurodegenerativna bolest, amiotrofična lateralna skleroza koja ga je s vremenom potpuno paralizirala pa je komunicirao kompjuterski generiranim glasom i pokretima obrva.

Pročitajte više