Putin kaže da je Rusija prekinula svoj program kemijskog oružja. Je li to istina?

Foto/Screenshot: Euronews/123rf/Index

RUSKI predsjednik Vladimir Putin nazvao je britanske optužbe o ruskom napadu nervnim otrovom izumljenim u Sovjetskom Savezu "besmislicama" i dodao da je Rusija "uništila sve svoje kemijsko oružje pod nadzorom međunarodnih organizacija" prošle godine. 
 
No da možda ipak nije tako, upućuju riječi samog Putina iz 2012. Tada je u eseju objavljenom u novinama Rosijskaja Gazeta obećao da će Rusija razviti nove tipove oružja kako bi parirala Zapadu, "temeljene na novim fizičkim principima", uključujući "genetsku" i "psihofizičku" znanost. “Neki visokotehnološki oružani sustavi bit će po učinku usporedivi s nuklearnim oružjem, ali će biti ‘prihvatljiviji’ u smislu političke i vojne ideologije”, istaknuo je tada Putin, kako prenosi Washington Post.
 
Naravno, teško je reći na kakvo je oružje Putin točno mislio, ali još teže je zamisliti da takva “genetska” i “psihofizička” oružja nisu nezakonita prema međunarodnoj Konvenciji  o kemijskom oružju koju je potpisala i Rusija. U svakom slučaju, ono što je uslijedilo vrlo je indikativno: od početka drugog Putinova  predsjedničkog mandata 2012. do danas, bivša postrojenja SSSR-a za kemijsko i biološko oružje doživjela su pravi preporod.
 
Neovisni istraživači prikupili su dokumentaciju i fotografske dokaze da je više od dvadeset takvih istraživačkih instituta i laboratorija obnovljeno ili prošireno. To se posebno odnosi na tajne laboratorije ruskog ministarstva obrane na koje SAD odavno upozorava kao na moguće kršenje međunarodnih sporazuma.
 
Je li Rusija zaista uništila sve zalihe kemijskog oružja?
 
Ruski dužnosnici pak inzistiraju da je istraživanje u takvim državnim laboratorijima potpuno legalno i isključivo defenzivne prirode. Ali nakon pokušaja ubojstva bivšeg britansko-ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala novičokom - najsmrtonosnijim poznatim nervnim otrovom na svijetu - ponovo se otvorilo nikad potpuno razriješeno pitanje - je li Rusija zaista uništila sve svoje zalihe kemijskog oružja i prekinula njihov razvoj?
 
Ekspert za biološko i kemijsko oružje Raymond Zilinskas i njegov koautor Phillipe Mauger u svojoj novoj knjizi “Biosigurnost u Putinovoj Rusiji” analizirali su stotine ugovora i drugih dokumenata te zračne i satelitske fotografije koje pokazuju da se Rusija vrlo aktivna u istraživanju takvog oružja, od genetski modificiranih patogena do “nesmrtonosnih” plinova za kontrolu nereda.
 
>>ZAPAD SE UJEDINIO PROTIV RUSIJE Hoće li Putin požaliti zbog neviđenog napada u srcu Engleske?
 
i 2002. ruska policija koristila tajanstveni otrov kojim je ubila i teroriste i taoce
 
A ako se prisjetimo tragičnog slučaja, otmice posjetitelja kazališta Dubrovka u Moskvi 2002., da se zaključiti da ruske vlasti eksperimentiraju s kemijskim oružjem otkad je Putin došao na vlast. Podsjetimo, tada je između 133 i 204 ljudi poginulo od udisanja plina s navodno anestetičkim svojstvima (Rusija nikad nije otkrila o kojoj supstanci se radi) koji je specijalna policija ubacila u kazalište kako bi neutralizirala čečenske teroriste.
 
U isto vrijeme ruski državni mediji senzacionalistički su širili teorije zavjera prema kojima je Amerika ta koja ilegalno razvija tajno kemijsko i biološko oružje. Sve od virusa zika do epidemije ebole pripisivali su američkim znanstvenicima, iako su američke vlasti odvojile znatna sredstva za suzbijanje ovih epidemija u Africi i Južnoj Americi. Iste protuoptužbe sad iznose i ruski dužnosnici dok poriču da je Rusija imala ikakve veze s napadom na Skripala.
 
Satelitske snimke novih postrojenja za istraživanje u starim sovjetskim bazama
 
No čini se da nisu uskladili narativ, jer dok jedni tvrde da je Rusija uništila zalihe novičoka i prekinula taj program, drugi su izjavili da ih Rusija nikad nije ni imala takav program, iako ga je ruski znanstvenik Vil Mirzajanov 1992. otkrio zapadnim medijima, zbog čega je uhićen i optužen za odavanje državnih tajni. 
 
Satelitske snimke objavljene u navedenom istraživanju, s druge strane, pokazuju mnoštvo novih industrijskih zgrada u zidom ograđenom vojnom kompleksu u Jekaterinburgu - istom onom u kojem 1979. od slučajnog puštanja spora antraksa navodno umrlo stotinu radnika i stanovnika. Izvještaji o državnim troškovima pokazuju nabavu specijalizirane opreme kao što su strojevi za zamrzavanje i sušenje koji se koriste u proizvodnji mikroba ili popravke ventiliranih tunela koji se koriste za testiranje bakterija i virusa u aerosolu.
 
Istina je da i američke vlasti koriste sličnu opremu za razvijanje obrane od bioloških i kemijskih napada u svojim istraživačkim postrojenjima u Marylandu i Utahu. Ali Putinova najava, kao i izjave ruskih vojnih dužnosnika poput tadašnjeg ministra obrane Anatolija Serjukova koji su ponovili njegov zahtjev za razvojem novih biotehnoloških oružja, bacaju sumnju na službena opravdanja Kremlja. 

 

Pročitajte više