POKRENUTA ISTRAGA Privatni podaci 50 milijuna korisnika Facebooka pokradeni zbog Trumpa?

Foto: 123RF

FACEBOOK se suočava s ogromnim skandalom nakon što su u javnost dospjele informacije kako su se korisnički podaci prikupljali u političke svrhe.

>>Guardianova dopisnica: "Netko treba stati na kraj neograničenoj moći Facebooka"

Govori se o tome da su pokradeni podaci čak 50 milijuna korisnika Facebooka, a zbog cijele situacija već dva dana padaju dionice ove društvene mreže. Na Wall Streetu je vrijednost Facebookovih dionica pala gotovo 6,8 posto.

U središtu skandala je londonska tvrtka Cambridge Analytica, povezana s kampanjom Donalda Trumpa.

Prema pisanju više američkih i britanskih medija, Cambridge Analytica (CA), tvrtka specijalizirana za stratešku komunikaciju, prikupila je podatke o 50 milijuna korisnika Facebooka bez njihova dopuštenja kako bi ih koristila za izradu softvera koji bi omogućio predviđanje i utjecaj na glasanje birača.

Facebook je danas održao sastanak o skandalu s krađom podataka. Razgovaralo se i o eventualnim propustima u sigurnosti korisničkih podataka, javlja CNN.

Britanske vlasti tražile pretragu ureda tvrtke Cambridge Analytics

Britanska agencija za kontrolu informacija i osobnih podataka zatražila je dopuštenje da pretraži urede tvrtke Cambridge Analytica koja je optužena da je ilegalno pribavila podatke korisnika Facebooka, čiji je vlasnik Mark Zuckerberg pozvan pred parlamentarno povjerenstvo.

"Tražimo dopuštenje da kao kontrolni organ pretražimo servere i provjerimo podatke", objasnila je u utorak na BBC Radiju 4 Elizabeth Denham koja vodi Information Commissioner's Office (ICO), neovisnu agenciju zaduženu za kontrolu sektora i zaštitu osobnih podatka.

Britanski regulator je naveo da je od 7. ožujka tražio od Cambridge Analytice pristup njihovim predmetima i podacima, ali da nije dobio odgovor. Denham je također precizirala da je tražila i postigla od društvene mreže Facebook to da prekine vlastitu istragu kako ne bi kompromitirala njihovu.

ICO želi utvrditi je li bilo dovoljno suglasnosti korisnika Facebooka u pogledu podjele njihovih podataka uz aplikaciju.

Britansko parlamentarno povjerenstvo je u utorak tražilo od vlasnika Facebooka Marka Zuckerberga da se pred njima izjasni i ocijenilo da su njegova službena objašnjenja dosad stalno podcjenjivala opasnost prikupljanja osobnih podataka korisnika bez njihova dopuštenja, što se pokazalo netočnim. Oni očekuju njegovo izjašnjavanje do ponedjeljka.

Cambridge Analytica tvrdi da nije prikupljala podatke o 50 milijuna korisnika Facebooka

U ponedjeljak navečer je Cambridge Analytica čvrsto zanijekala da je prikupila podatke o 50 milijuna korisnika Facebooka bez njihova dopuštenja kako bi ih koristila za izradu softvera koji bi omogućio predviđanje i utjecaj na glasanje birača.


Vodstvo CA je također optuženo da je namjeravalo pomoću prostitutki korumpirati političare.

TV kanal Channel 4 News emitirao je u ponedjeljak snimku, u kojoj je generalni direktor CA Alexander Nix snimljen skrivenom kamerom kako govori o tehnikama onemogućavanja političkih suparnika.

Službe zadužene za zaštitu podataka u EU-u u utorak su se bavile aferom Cambridge Analytica povezane s izbornom kampanjom Donalda Trumpa. Ta tema bila je na rasporedu sastanka tih službi u Bruxellesu, navela je Europska komisija, čija predstavnica će u utorak u Washingtonu tražiti objašnjenja od Facebooka.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani je najavio u ponedjeljak da će eurozastupnici temeljito ispitati to neprihvatljivo kršenje prava na povjerljivost podataka koje su otkrili New York Times i The Observer.

Službe zadužene za zaštitu podatka u zemljama EU-a će razgovarati o toj temi na sastanku u utorak u Bruxellesu, navela je Komisija koja želi da ti organi pokrenu istragu kao što su već učinili u slučaju afere o Uberu.

Pročitajte više