Odsječenim mještanima na poplavljenom području pomaže 115 volontera i djelatnika Crvenog križa

Foto: Pixsell/Nikola Čutuk 

EKIPE Crvenog križa osmi su dan na terenu i pomažu stanovništvu ugroženom poplavama na području Sisačko-moslavačke, Ličko-senjske i Karlovačke županije. Na terenu je svakodnevno 115 volontera i djelatnika Crvenog križa koji su na usluzi građanima, ali i operativnim snagama koji rade na nasipima i zaštiti naselja od poplava, priopćeno je iz Crvenog križa. 
 
Na području Sisačko-moslavačke županije specijalistički timovi Crvenog križa čamcima neprestano dostavljaju vodu, hranu i lijekove mještanima Brkiševine, Žažine i Staroga Broda koji su u potpunosti odsječeni od ostatka svijeta. 
 
Prema potrebama prevoze i ljude liječniku, a neki mještanima na traženje dostavljaju i muljne pumpe za ispumpavanje vode. Timovi također pružaju psihosocijalnu podršku osobama kojima dugotrajne poplave izazivaju veće probleme, a najčešće je riječ o ljudima starije životne dobi. 
 
Ekipe Crvenog križa ostaju na terenu do povlačenja vode. Rade i na području Petrinje, u Maloj Gorici i Novoj Drenčini. Od četvrtka se poplavljenim mještanima čamcem dostavlja voda i hrana. 
 
Ostaju na terenu do povlačenja vode kad će pomoći u sanaciji kuća
 
U Kosinju pomažu ljudima koji su odsječeni i nemaju struje. Crveni križ im osigurava agregate i gorivo. Mještane, prema potrebi, prevoze do liječnika ili drugih ustanova. U Hrvatskoj Kostajnici se stanje pomalo stabilizira, no u nekim ulicama se još uvijek nalazi voda pa ekipa Crvenog križa mještanima dostavlja hranu i vodu jer do toga ne mogu sami doći. 
 
Na području Jasenovca su timovi u pripravnosti. Stanovnicima Mlake dostavljaju hranu, jučer su dostavili dva agregata, osam reflektora i 1100 kabanica za snage koji tijekom noći rade na nasipu. 
 
U fazi oporavka, kako se dodaje u priopćenju Crvenog križa, organizacija će se pobrinuti za isušivače te će mještanima pomoći u sanaciji njihovih domova koji su oštećeni u poplavi. 
 

Pročitajte više