Krstičević mijenja zakon o vojsci, u saboru ga hvalili

Foto: Hina

U SABORSKOJ raspravi o izmjenama Zakona o obrani te o službi u Oružanim snagama RH sudjelovao je manji broj zastupnika koji su pohvalili predložena poboljšanja, kao i angažman ministra obrane Damira Krstičevića na poboljšanju statusa vojnika, časnika i dočasnika te angažman hrvatskih vojnika u pomaganju stanovništvu i službama prilikom elementarnih nepogoda.

Izmjenama Zakona o obrani koji su pred zastupnicima u drugom čitanju, predlaže se da se za Oružane snage RH koristi i naziv Hrvatska vojska, a da se naziv Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana (HRZ PZO) promijeni u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Jasnije se utvrđuju prava i obveza pričuvnog sastava, što bi trebalo omogućiti proširenje personalne baze za popunu profesionalnog i pričuvnog sastava.

HDZ-ov zastupnik Anđelko Stričak pozitivnom je ocijenio izmjenu koja omogućava da se za Oružane snage RH koristi naziv Hrvatska vojska.

"Čestitam svim pripadnicima hrvatskih Oružanih snaga, Hrvatskoj vojsci na uključenosti, obrani od poplava, gdje zaista svesrdno pomažu našim unesrećenim sugrađanima", rekao je Stričak.

I HNS-ov Stjepan Čuraj pohvalno je ocijenio ulogu Hrvatske vojske u pomoći stanovništvu i nadležnim službama prilikom elementarnih nepogoda.

Vidjeli smo na nemilim događajima koji imaju elemente i koje jesu bile proglašene kao elementarne nepogode, da je vojska odradila veliku ulogu i mislimo da bi tu sustav i Civilne zaštite, a time i pričuvnih ročnika, sigurno mogao pripomoći sigurnosti naše zemlje, naglasio je.

"Ulaganje u pričuvu nije trošak nego ulaganjem u sigurnost države"

Zastupnica Mosta Ines Strenja Linić rekla je da zadaće koje bi pričuva trebala imati u idućem razdoblju, nisu samo vojne.

"Naravno da je temeljni zadatak potpora zadaćama Oružanih snaga RH u zemlji i inozemnim misijama, ali i civilnim institucijama pogotovo u elementarnim nepogodama. Preskupo je dizati ionako malobrojnu djelatnu Hrvatsku vojsku za takve zadaće", dodala je.

Ulaganje u pričuvu koja je, kaže, zapostavljena nakon završetka Domovinskog rata, u budućnosti ne treba smatrati troškom nego ulaganjem u sigurnost hrvatske države, a sredstva koja bi se u to uložila i nisu tako velika kada se usporedi dobitak spremne vojne pričuve svake županije.

Izmjenama Zakona o službi u Oružanim snagama RH vraća se plaćanje rada umjesto postojećeg isključivog plaćanja dužnosti te uvodi posebne naknade za stražu, dežurstvo i rad na terenu.

Pripadnicima Hrvatske vojske omogućit će se bolji profesionalni razvoj, kao i vraćanje dostojanstva vojnog poziva radi većeg interesa za pristup u Oružane snage RH.

Predlaže se uvođenje prvog ugovora za vojnike i mornare na određeno vrijeme na dvije godine i drugog ugovora na neodređeno vrijeme u trajanju službe najdulje do 45. godine života, čime se zamjenjuju postojeća tri ugovora na određeno te se postiže sigurnost zaposlenja i mogućnost životnog planiranja.

"Mnogi su vojnici iz sustava napuštali vojsku i potražili sreću preko granice. Hrvatski vojnik ako mora na stražu i teren, a razmišlja jesu li mu supruga i dijete zbrinuti on neće razmišljati o straži nego o kući i kako zaštiti svoju obitelj", rekao je HDZ-ov Stevo Culej, hvaleći predložene promjene.

Da treba poraditi "na perfekciji Hrvatske vojske" upozorila je i Strenja Linić. I ona je povalila napore resornog ministra Damira Krstičevića u tom smjeru.

Saborski odbori za zakonodavstvo i obranu ranije danas su dali jednoglasno pozitivno mišljenje na konačne prijedloge izmjena Zakona o obrani te o službi u Oružanim snagama RH.

Pročitajte više