Slovački predsjednik odbio potvrditi novu vladu, kaže da želi prave promjene

Foto: Hina

SLOVAČKI predsjednik Andrej Kiska odbacio je potvrditi vladu premijera Petera Pellegrinija i zatražio nova imena do petka jer želi odlučnije promjene u vladi kako bi se smirilo političku krizu izazvanu ubojstvom istraživačkog novinara.


Slovačka je zahvaćena najvećim prosvjedima od mirnog rušenja komunizma prije gotovo tri desetljeća nakon ubojstva novinara Jana Kuciaka (27) i njegove zaručnice u njihovu domu prošli mjesec.

Premijer prošlog tjedna podnio ostavku


Prosvjednici traže nove izbore i pravednu istragu tog ubojstva. Kuciak je istraživao poslovne ljude s političkim vezama koje se sumnjiči za korupciju.

Premijer Robert Fico prošli je tjedan podnio ostavku kako bi sačuvao tročlanu vladinu koaliciju. Za svojeg je nasljednika predložio stranačkog kolegu i zamjenika Pellegrinija.

Pellegrini je prijedlog kabineta predstavio predsjedniku u ponedjeljak, uključujući nestranačkog dužnosnika za ministra unutarnjih poslova.

"Pellegrini me mora uvjeriti da će nova vlada osigurati promjene koje očekujemo. Mora sastaviti stabilnu vladu, čiji će sastav, posebno ministarstva unutarnjih poslova, umiriti napeto ozračje u našem društvu", rekao je Kiska.

Pročitajte više