Branimir Glavaš: Glasat ću za Istanbulsku konvenciju

Foto: Hina

PREDSJEDNIK HDSSB-a i saborski zastupnik Branimir Glavaš izjavio je kako će u saboru glasovati za usvajanje Istanbulske konvencije, bez obzira na to hoće li postojati neka popratna interpretativna izjava ili ne, te poručio kako HDSSB želi da Hrvatska i ubuduće bude sekularna država.

Na konferenciji za novinare u sjedištu stranke, Glavaš je kazao kako su neki mediji njegovo ime dovodili u kontekst dvojbenosti ili protivljenja kod glasovanja pri ratifikaciji ove konvencije i istaknuo da će glasovati za usvajanje Istanbulske konvencije neovisno o tome hoće li većinska stranka vladajuće koalicije HDZ dostaviti popratnu interpretativnu izjavu ili ne. "Tu nema nikakvih dilema," rekao je.

Upozorio je na odredbu članka 80 Konvencije, koji govori o mogućnosti otkazivanja ili povlačenja potpisa ratifikacije, i rekao da "svaka stranka može u svako doba može otkazati ovu Konvenciju putem obavijesti glavnom tajniku Vijeća Europe."

Ističe kako nakon ratificiranja konvencije postoji mogućnost traženja odgode izvršavanja određenih obveza u trajanju od pet godina, što se prije svega odnosi na financijske obveze, koje će proizaći iz usvajanja Konvencije, pa država može dobiti odgodu od pet godina, a Konvencija ostavlja mogućnost i daljnje prolongacije za dodatnih 5 godina. Radi se o deset godina mogućnosti da se neke stvari prolongiraju. Ako se pokažu negativni efekti Konvencije na hrvatsko društvo i državu, Hrvatski sabor ima mogućnost u idućih 10 godina povući svoj potpis i suglasnost na Istanbulsku konvenciju, rekao je Glavaš.

Ne vidi nijedan razlog da se konvencija ne usvoji


"Stoga ne vidim niti jedan razlog da se Istanbulska konvencija ne ratificira idućih dana ili tjedana, a HDSSB će sa svojim jednim glasom dati doprinos u ratificiranju," poručio je predsjednik HDSSB-a.

Glavaš je rekao da "medijska hajka, pokrenuta posljednjih dana od strane određenih krugova, nije primjerena" i da je u pitanju politizacija. Neki pojedinci Konvenciju pokušavaju instrumentalizirati "radi političkih obračuna i sukoba s pojedinim ljudima ili političkim opcijama," smatra Glavaš.

"Hrvatska je sekularna država i HDSSB želi da i u budućnosti ostane sekularna država. Jasna, precizna i nedvojbena odvojenost crkve od države je regulirana Ustavom. Zalažemo se da te vrijednosti ostanu trajno zabilježene u hrvatskom Ustavu te da se hrvatski građani i pojedine institucije pridržavaju te ustavne odredbe," poručio je predsjednik HDSSB-a.

Pročitajte više