Grad Zagreb o navodnom otrovu kojim se truju životinje: "Ne širite paniku"

Foto: Robert Anic/PIXSELL

URED za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba oglasio se o otrovu koji je navodno postavljen na ulice kako bi se otrovali kućni ljubimci, golubovi i druge životinje.

>> UGINULA NAJMANJE TRI PSA Bolesnici truju životinje po cijeloj Hrvatskoj

"Nastavni zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba Dr. Andrija Štampar prema dojavi građana izuzeo je uzorke 'nepoznate bijele tvari' koje su pronađene na više lokacija u Zagrebu", stoji u priopćenju.

"Ne širite paniku"

"Sukladno informacijama s terena i vizualnom pregledu uzorci povezani s dojavama građana odgovaraju tvarima koje su normalno prisutne u gradskom urbanom okolišu poput hrane za mačke, ostataka žbuke, rastopljenog papira i sl. Ipak, bitno je napomenuti da radi mogućeg utjecaja vremenskih uvjeta na uzorke, isključenje prisutnosti opasnih spojeva za život ljudi ili životinja bit će moguće nakon konačne provedbe analize", poručuju iz Ureda za upravljanje hitnim situacijama.

Građane Zagreba zamolili su da ne šire paniku i da ne alarmiraju hitne službe bez valjanog razloga.

Priča krenula iz Osijeka

Podsjetimo, priča o sustavnom trovanju životinja, najčešće kućnih ljubimaca, krenula je iz Osijeka, iako se već godinama u raznim gradovima u Hrvatskoj ukazuje na ovaj problem.

Već danima vlasnici pasa i mačaka u Osijeku strahuju za svoje ljubimce jer su se društvenim mrežama proširile informacije o otrovu koji je bačen širom grada, pa i u samom centru.

Najprije je prijavljeno trovanje nekoliko pasa, a potom su prijavljeni slučajevi otrovanih golubova, a uginuli su i vidra i fazan za koje se također sumnja da su otrovani. Građani masovno prijavljuju da su na raznim lokacijama u gradu vidjeli otrov u obliku bijelih kristala. Policija je ovog tjedna zaprimila nekoliko dojava o sumnjivom bijelom prahu.

U Osijeku je dosad zabilježeno najviše slučaja trovanja pasa, a zbog cijele situacije je prije tri dana osječki gradonačelnik Ivica Vrkić sazvao press konferenciju na kojoj je rekao da se nikad nisu susreli s nečim ovakvim.

Jučer se nekoliko stotina Osječana okupilo na prosvjedu na kojem su ukazali na neučinkovitost nadležnih službi oko trovanja životinja u Osijeku zadnjih nekoliko dana.

Trovanja se šire po cijeloj Hrvatskoj

Posljednjih dana pojavile su informacije da se otrov pojavljuje po cijeloj Hrvatskoj. Glumica Monika Berberović objavila je na Facebooku da je mogući otrov pronađen u više zagrebačkih kvartova. Riječ je o Utrinama, Dugavama, Travnom, Ravnicama, Maksimiru, Jarunu, Cmroku, Travnom.

Otrov je navodno pronađen i u Puli na Verudi, u Rijeci, na Korčuli, u Vinkovcima, Trogiru i u Dugom Ratu.

Uginula najmanje tri psa

Riječka udruga prijatelja životinja Vis Vitalis pokrenula je prikupljanje novca za novčanu nagradu onome tko će dovesti do otkrivanja počinitelja. Dosad su prikupili dvije tisuće kuna. Poručili su da će taj novac dobiti onaj tko će pomoći da se uhvate trovači. 

O svemu se oglasila i Udruga pobjede iz Osijeka. Oni su skupili sve dosad prikupljene informacije na jedno mjesto:

"- do sada ima 10-ak evidentiranih sumnji na trovanje pasa - MUP

- 4 su prijavljena slučaja u veterinarskim ambulantama – MUP

- tri su smrtna slučaja pasa

- provjerava se učestalost trovanja pasa u godinama ranije

- centar 112 zaprimio je ukupno oko 200 prijava na sumnjivu tvar (bijeli prah)

- MUP poslao uzorke sa zelenih površina bijelog praha na analizu u ZG – očekuju se rezultati danas ili sutra

- više od 50 golubova uginulo je u dva dana na više lokacija u gradu u širem centru grada

- Veterinarska stanica Osijek dala je golubove i krv na analizu u Zg radi isključivanje influence – Centar za peradarstvo


- Isti golubovi, krv i sadržaj želudca su u Zg na toksikološkoj analizi

- Laboratoriji u Osijeku ne mogu odraditi složenu analizu na nepoznatu tvar – samo nekoliko njih u Zagrebu

- Isključena mogućnost trovanja golubova otrovom od deratizacije – isti ne sadrži kukuruz, nije bijel već je bojan žarkom crveno bojom, ptice zbog velike količine vitamina K ne mogu se otrovati

- Unikom je isključio mogućnost da su ulice posipane ičim drugim osim cestarskom solju

- U zadnja nekoliko dana Vetam i policija izašli su na više od 100 intervencija, 15-tak ih je bilo lažnih – dolaskom na teren nije bilo ničega

- Vetam je poslao uzorke za različitih lokacija na toksikološku analizu u Zg, rezultati se očekuju danas ili sutra

- istragu za smrt vidre navodno je preuzela inspekcija zaštite okoliša'', napisali su.


 

Pročitajte više