Ovu aktivnost prakticiraju sretni ljudi, a ovo su stvari na koje morate paziti

Foto: 123RF

AKO volite ovu aktivnost, znate kako se osjećate tijekom i nakon nje.

Kako vas ne bismo predugo držali u neizvjesnosti, radi se o trčanju jer je sada još jednom znanstveno potvrđeno kako su trkači sretniji ljudi od onih koje to ne prakticiraju.

Drugim riječima, ovaj način aktivnog života pozitivno utječe na psihofizičko stanje čovjeka pa ne samo da ćete imati lijepo i zategnuto tijelo nego ćete i biti zdravi i sretni jer se trčanjem rješavate nakupljenog stresa kao pošasti modernog doba.



A ovaj dobar, dobar osjećaj tijekom, a posebno nakon trčanja možete zahvaliti lučenju endorfina, hormona sreće.

Pred nama je još jedna sezona trčanja jer stiže nam ljepše i toplije vrijeme koje izmami brojne trkače na svjež zrak, stoga smo vam odlučili još jednom nabrojati sve stvari o kojima biste trebali voditi računa/izbjegavati kako biste od ove aktivnosti izvukli maksimum.

1. Pravilan odabir tenisica za trčanje

Posavjetujte se s trenerom, kineziologom i slično, prije nego s prodavačem u dućanu jer postoje razni modeli, no vama treba onaj koji je najbolji za vas.

2. Ne trčite gladni, ali...

To ne znači ni da biste neposredno prije trčanja trebali pojesti konkretan obrok, čak ni ako je on lagan jer biste vrlo brzo mogli osjetiti mučninu. Pojedite neko voće, dobar ugljikohidrat i slično prije treninga kako bi se održao nivo šećera u krvi. Stanka između konkretnijeg obroka i trčanja mora iznositi najmanje jedan sat.


3. Ponesite vodu sa sobom

Bez vode mogli biste dehidrirati, a dehidracija je velik neprijatelj vašeg tijela. Vašem je tijelu tekućina potrebna i tijekom treninga, a ne samo prije ili poslije, no ne pretjerujte jer pretjerivanje s količinom tekućine može umanjiti vašu energiju.

4. Ništa bez zagrijavanja i istezanja

Pripremite mišiće za ono što ih čeka, no vježbe istezanja ostavite za poslije, a ne prije treninga. Stručnjaci često savjetuju da zagrijavanje mora biti dinamičko kako biste se najbolje pripremili za ovu aktivnost.



5. Ne trčite kasno navečer ili nakon nedovoljno sna

Između tjelesne aktivnosti, pa tako i trčanja, i spavanja trebao bi biti razmak od najmanje dva sata pa se kasno večernje trčanje ne preporučuje. Također, naporna fizička aktivnost ne preporučuje se niti nakon loše ili neprospavane noći jer nećete imati dovoljno snage za kvalitetan trening ako ste umorni pa nema potrebe da gubite dragocjeno vrijeme.

6. Ne pretjerujte s kilometražom i tempom ako ste početnik

Znamo da želite što prije doći u formu, no ako ste početnik, počnite lagano - s kraćim dionicama i manjim intenzitetom. Osim ako se ne želite odmah upaliti ili, još gore, ozlijediti, onda samo naprijed. Kako vaše tijelo bude postajalo snažnije, tako povećavajte dionicu i tempo. I ne zaboravite pravilno disati - udišite na nos, a izdišite na usta.

Pročitajte više