Stari HDZ-ovac pred ministrom napao Plenkovića, dvorana mu pljeskala: "Istanbulska je budalaština"

Screenshot: YouTube

OVOG se vikenda dogodio najjači napad na Plenkovića unutar HDZ-a zbog njegove najave da će ratificirati Istanbulsku konvenciju.

S govornice je predsjednika HDZ-a napao jedan od osnivača te stranke Drago Krpina, na obilježavanju 28. obljetnice osnutka HDZ-a u Benkovcu. Sve se odvijalo pred očima ministra Lovre Kuščevića i bivšeg ministra Božidara Kalmete koji su kiselih lica iz prvog reda u benkovačkom vatrogasnom domu promatrali Krpinin nastup.

Jedan od osnivača HDZ-a: ''Plenković nas vrijeđa''

"Molim vas, gospodine ministre, vama se posebno obraćam. Hrvatski narod je u ovom trenutku i zadnjih godina izložen takvim opasnostima, takvim pogibeljima da nam u rijekama odlaze mlade obitelji", izravno se Kuščeviću s govornice obratio Krpina.

"Kada gledamo te nametnute ideološke rasprave o toj famoznoj konvenciji, u svjetlu ovih problema, jesmo li mi odgovorni? Na što mi trošimo energiju? Na što naš narod i naša politička elita troši energiju? Na budalaštine! Mislim da uime svih vas mogu reći da je trošenje energije na takve budalaštine krajnje neodgovorno i krajnje neozbiljno prema narodu i hrvatskoj državi", izgovorio je Krpina i dobio velik aplauz dvorane.

"Vrijeđa nas, mislim da to mogu reći i u vaše ime, što nam se poručuje i što nam se govori da mi to nismo pročitali, da mi to ne razumijemo i da će nam se doći objasniti o čemu se to radi. Gospodine ministre, mi smo pismeni. Mi znamo čitati, mi smo svi školovali nešto i znamo razumjeti. A čuli smo što su nam o tome rekli i hrvatski katolički biskupi", obraćao se izravno Kuščeviću Krpina žestoko napadajući Plenkovića.

Kuščević i Kalmeta sve slušali iz prvog reda

Kuščević i Kalmeta su ga cijelo vrijeme slušali iz prvog reda. Nisu pljeskali, a lica su im odavala da im nije baš ugodno.

"Mi koji smo sudjelovali u stvaranju hrvatske države od '90. godine jako dobro znamo što nam je značila riječ kardinala Kuharića u najtežim trenucima. Katolička crkva i hrvatski biskupi kroz stoljeća bili su na braniku obrane hrvatskog nacionalnog identiteta, hrvatske kulture i civilizacijskog profila. Oni su to i danas! I ne pristajemo da se stajališta hrvatskih katoličkih biskupa ignoriraju i još da im Dubravka Šuica, moram to reći, izjavljuje da će to ona njima objasniti!" povisio je ton Krpina i opet dobio snažan pljesak.

"Ne pristajemo!"

"Ne pristajemo! To je protivno temeljnim uvjerenjima goleme većine hrvatskog naroda. Preko 80 građana Hrvatske se izjašnjava katolicima, a među biračima HDZ-a aj postupak je još mnogo veći", nastavio je Krpina.

Plenkovića je pozvao da odgodi ratifikaciju. "Ima puno važnijih stvari koje treba rješavati, a konvencija može pričekati, nikome nije jasno čemu tolika zbrka i žurba oko njezine ratifikacije", rekao je Krpina dodavši da mu nije jasno zašto se premijer toliko odupire stranačkom referendumu.

Na kraju se još jednom obrušio na Plenkovića.

"Još nitko nije čuo kakve bi posljedice po Hrvatsku bile ako postupimo kao neke druge zemlje koje nisu ratificirale konvenciju. Ništa nam ne govore, samo pričaju da ništa razumijemo", zaključio je Krpina.

"Plenković ignorira biskupe koji brane hrvatski identitet"

Posjetimo, Krpina je u petak kao predsjednik zadarskog ogranka Zajednice utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman u petak poslao pismo vrhu stranke u kojem je zatražio unutarstranački referendum o Istanbulskoj konvenciji.

"U okolnostima sve izraženijih prijepora i suprotstavljanja koje takozvana Istanbulska konvencije izaziva u hrvatskoj javnosti, a koji su ovih dana sve očigledniji i unutar HDZ-a, Predsjedništvo Zajednice utemeljitelje HDZ-a  'dr. Franjo Tuđman' Zadarske županije smatra najdemokratskijim i najsvrhovitijim načinom donošenja konačne stranačke odluke o ovom izrazito spornom pitanju, središnjim stranačkim tijelima predložiti raspisivanje unutarstranačkog referenduma o ratifikaciji Istanbulske konvencije", poručio je.

I tamo je spominjao katoličke biskupe.

"Smatramo nerazumnim i štetnim za HDZ,  ali i za hrvatski narod u cjelini, posve ignorirati i zanemariti jasno izraženo stajalište brojnih hrvatskih nezavisnih znanstvenika i intelektualaca, a napose katoličkih biskupa. Katolička crkva stoljećima je branila i obranila hrvatski vjerski, nacionalni i kulturno – civilizacijski identitet", pisalo je u pismu Zajednice utemeljitelja.  

Plenkoviću leđa okrenula i Crkva

Unutar HDZ-u danima traju napadi na Plenkovića zbog najave ratifikacije Istanbulske konvencije. U toj je stranci već pala jedna ostavka zbog te konvencije, a podnio ju je šef HDZ-a u Kistanjama Roko Antić.

Plenkovića je kritizirala i skupina istaknutih članova HDZ-a i bivših dužnosnika. Među njima su i Miroslav Tuđman, Hrvoje Hitrec, Milan Kovač i Neven Jurica. U javnom su pozivu vodstvo HDZ-a pozvali  "na poštovanje volje hrvatskih građana i članova HDZ-a i odustanjanje od nepotrebnog prisiljavanja na potvrđivanje Istanbulske konvencije."

Plenkoviću je rat objavila i Crkva koja s oltara poziva na prosvjed pred HDZ-om.

Pročitajte više