Uberov samovozeći automobil nije kočio prije nego što je usmrtio ženu

Screenshot: YouTube/ABC

UBEROV samovozeći automobil jučer je udario ženu u predgrađu Phoenixa i usmrtio je. Vjeruje se da je to prva nesreća ikad koju je izazvalo samovozeće vozilo.
 
Policija je navela kako je 49-godišnja Elaine Herzberg prelazila mimo pješačkog prijelaza u Tempeu kad je na nju naletio samovozeći auto u kojem je sjedio sigurnosni operater, 44-godišnji Rafael Vasquez, koji u trenutku nesreće nije upravljao automobilom. Herzberg je nakon udara prevezena u bolnicu, u kojoj je kasnije umrla.
 
Na mjestu nesreće nema tragova kočenja
 
Na snimkama s mjesta nesreće vidljivo je kako se žrtva pojavila na cesti iz kuta u kojem je ni vozilo ni vozač nisu mogli uočiti na vrijeme, no isto tako novi detalji policijskog očevida ukazuju na to da vozilo nije usporilo i da je ženu udarilo pri brzini od 65 km/h.
 

 "Jasno je kako je teško izbjeći sudar u ovakvoj situaciji, bilo da se radi o ljudskom ili autonomnom načinu vožnje. Žrtva se pojavila niotkuda na cesti. Opasno je prelaziti pješački prijelaz na neosvijetljenom dijelu ceste kad u gradu postoje jasno označeni pješački prijelazi", rekla je šefica policije u Tempeu, Sylvia Moir.
 
Iz Ubera su potvrdili da je Vasquez bio u automobilu te da je u vrijeme nesreće vozilo bilo u autonomnom načinu rada. Ova nesreća uzrokovala je prekid svih testiranja samovozećih automobila diljem SAD-a, javljaju američki mediji. Generalni direktor Ubera Dara Khosrowshahi napisao je na Twitteru da su iz Arizone stigle nevjerojatno loše vijesti te da su njihove misli s obitelji žrtve.
Hoće li se podići optužnica protiv Ubera?
 
Narednik policije Richard Elcock najavio je da će se nakon završetka istrage slučaj uputiti državnom odvjetniku koji će zatim odrediti hoće li se podići optužnica protiv Ubera i njihovog operatera koji je sudjelovao u nesreći sa smrtnom posljedicom.
 
Kompanija testira autonomna vozila u Pittsburghu, San Franciscu, Torontu i na području Phoenixa već nekoliko mjeseci.

Pročitajte više