NIKOME NIŠTA NIJE JASNO Messi više nije najvrjedniji nogometaš na svijetu, Ronaldo nije ni među top 50

Foto: Guliver Image/Getty Images

PREMDA se cijelo posljednje desetljeće među nogometnim fanovima lome koplja tko je najbolji na svijetu - Leo Messi ili Cristiano Ronaldo - prema švicarskom CIES-u, nezavisnom institutu za nogometnu statistiku i istraživanja, niti jedan od njih dvojice ne drži titulu najvrjednijeg nogometaša na planetu.
 
Nakon što je veliki Brazilac Kaka 2007. ponio Zlatnu loptu kao najbolji igrač svijeta, prestižna nagrada se iz godine u godinu prebacivala iz ruku Argentinca u Portugalčeve i obratno. Poslije Kake nitko osim njih dvojice nije dobio Zlatnu loptu. A nije da nije bilo igrača koji su to zaslužili. 
 
Zato su brojni fanovi ostali iznenađeni izvještajem CIES-a, koji je za najvrjednijeg igrača na svijetu izabrao engleskog reprezentativca i igrača Tottenhama Harryja Kanea. Naime, dvije varijable koje odlučuju o najvrjednijem igraču su novac potrošen na kupovinu igrača i trenutni potencijalni iznos odštete.
 
Prema tom algoritmu, CIES trenutačnu vrijednost napadača Spursa procjenjuje na 198 milijun eura, jedan milijun više od Messija.
 
Zašto su baš njih dvojica na prvom i drugom mjestu ovog poretka? Logika je jasna. Obojica su igrači potekli u omladinskim školama svojih klubova, tako da za njih Tottenham i Barcelona nisu potrošili niti lipe u ime odštete. Zato upravo Kane i Messi imaju najveću potencijalnu vrijednost.
Treći na ljestvici je Dele Alli, pa Antoine Griezmann, Paulo Dybala, Mohammed Salah, Marcus Rashford, Lorenzo Insigne, Robert Lewandowski, a top 10 zaključuje Atleticov Saul Niguez.
 
S obzirom na to da je Manchester United 2003. za Ronalda Sportingu platio nešto više od 15 milijuna eura, a Real Unitedu za istog igrača 2009. čak 94 milijuna eura - što je u tom trenutku bio najveći transfer svih vremena - ne čudi da Portugalca nema niti među top 50 na popisu CIES-a. Ivan Rakitić po CIES-u je 46. najvrjedniji nogometaš svijeta.
 

Pročitajte više