Amerika i Južna Koreja nastavljaju s vojnim vježbama u travnju

Foto: Hina

SAD i Južna Koreja dogovorile su se da će nastaviti vojne vježbe sljedećeg mjeseca, objavio je Pentagon, što se i očekivalo unatoč planiranom sastanku američkog i sjevernokorejskog predsjednika.

Seoul i Washington u siječnju su odgodili zajedničke vježbe do završetka Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara kako bi stvorili uvjete za nastavak pregovora između dviju Koreja.

Očekuje se da će vježbe početi 1. travnja i bit će slične onima koje su održane u prethodnim godinama, objavila je kasno u ponedjeljak američka vojska.

Nisu provokacija

"Naše združene vježbe usmjerene su na obranu pa nema razloga da Sjeverna Koreja na njih gleda kao na provokaciju", rekao je u odvojenoj izjavi glasnogovornik Pentagona Christopher Logan.

Južnokorejski dužnosnici objavili su da će vježbe biti slične ranijim vježbama, ali bez ključnih američkih sredstava, poput bombardera i nosača zrakoplova na nuklearni pogon.

Dvije vježbe sastojat će se od računalnih simulacija i terenskih vježbi u kojima će sudjelovati 23.700 američkih i 300 tisuća južnokorejskih vojnika, a trebale bi biti gotove do kraja svibnja.

Sjeverna Koreja zaprijetila je da će se oduprijeti SAD-u održi li zajedničke vježbe s Južnom Korejom.

Pročitajte više