RIJEKA U EUROPSKOM VRHU Samo jedna momčad ima ubojitiji napad u 2018.

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

HRVATSKI PRVACI ostali su bez cijele šampionske momčadi u proteklih nekoliko mjeseci, ali NK Rijeka i dalje igra lijep i efikasan nogomet. Statistički, ove godine su druga najefikasnija momčad Europe!

Matjaž Kek i petu sezonu na klupi Rijeke radi fantastičan posao, iako je i ove zime, kao i svake godine, u prijelaznom roku ostao bez najboljih igrača. U siječnju im je pobjegao i Mario Gavranović, najbolji igrač i strijelac Rijeke u posljednjih godinu dana, no momčad s Rujevice nastavila je zabijati još jačim tempom.

Od Nove godine Rijeka je odigrala šest prvenstvenih utakmica, pobijedila u njih pet, jednu izgubila i postigla 20 golova. Posebno je impresivan bio Brazilac Heber koji je prošlog ljeta stigao u Rijeku iz Slaven Belupa. Nakon što je Gavranović otišao u Dinamo, Heber je dobio više prostora i pretekao bivšeg kolegu te je s 15 golova sada prvi strijelac lige. Dinamov Soudani ima tri gola manje.

Rijekina forma impresivna je i u usporedbi s europskom konkurencijom.

U 2018. godini samo jedna je momčad efikasnija u najjačim europskim ligama. Ukrajinski Šahtar zabio je 20 golova u pet utakmica ove godine i jedini je ispred Riječana koji imaju fantastična 3,33 gola po utakmici ove godine.

I europski prvak Real Madrid u 13 utakmica ove godine postiže manje, 3,31 gol po utakmici, dok klub s najskupljim napadom na svijetu, PSG, u 12 ovogodišnjih utakmica postiže prosječno 3,08 golova.

Rijeka je imala iznenađujuće slabu jesen u domaćem prvenstvu, ali čak i kad se gleda statistika cijele sezone, hrvatski prvak je po efikasnosti u europskom vrhu. Više golova u prosjeku postižu PSG, Manchester City, Ajax, Benfica, Porto, Barcelona, PSV, Real Madrid, Monaco, Bayern, Šahtar, Young Boys, Nordsjaelland, Liverpool, Galatasaray, Juventus, Lazio, Midtjylland i Club Brugge.

 

 

Pročitajte više