Europska unija i NATO još jednom podržali Britaniju oko napada nervnim otrovom

Foto: FAH

BRITANSKI ministar vanjskih poslova Boris Johnson dobio je u ponedjeljak dodatnu potporu Europske unije i NATO-a oko napada nervnim otrovom i odbacio nijekanja Moskve da je umiješana kao "sve besmislenija".

Johnson je razgovarao o pokušaju ubojstva Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a, kojem se obratio, kao i na sastanku s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom nakon prošlotjednih izjava solidarnosti mnoštva zapadnih vlada.

"Naši saveznici u NATO-u pokazali su takvu nepodijeljenu potporu", rekao je Johnson novinarima nakon susreta sa Stoltenbergom.

Svih 28 ministara vanjskih poslova EU-a izdalo je zajedničko priopćenje o napadu izražavajući "bezuvjetnu solidarnost".

"Europska unija krajnje ozbiljno prima ocjenu vlade UK-a da je veoma vjerojatno da je Ruska Federacija odgovorna", stoji u priopćenju.

"Ne mogu više prevariti nikoga"

Rusija, uključujući njezina predsjednika Vladimira Putina, niječe bilo kakvu umiješanost.

Johnson je rekao kako je "vidio klasičnu rusku strategiju" dok je dolazio na sastanak EU-a, dan nakon što je Putin ponovno izabran na još jedan šestogodišnji mandat predsjednika.

"Ne mogu više prevariti nikoga", rekao je Johnson.

"Jedva da ima zemlje oko ovog stola ovdje u Bruxellesu koja zadnjih godina nije bila pogođena nekom vrstom zloćudnog ili remetilačkog ruskog ponašanja."


Stoltenberg je potvrdio to stajalište rekavši: "Rusija će nastaviti nastojati da nas podijeli."

Švedska ministrica vanjskih poslova Margot Wallstrom u međuvremenu je optužila rusko ministarstvo vanjskih poslova da namjerno širi pomutnju upućujući da je nervni otrov korišten u napadu na Skripale mogao doći iz Švedske.

"To je samo smiješno i potpuno bez temelja", rekla je Wallstrom. "Mislim da time pokušavaju odvratiti pozornost s pravog problema."

Pročitajte više