UGINULA NAJMANJE TRI PSA Bolesnici truju životinje po cijeloj Hrvatskoj

Foto: Čitateljica Indexa, Screenshot

NAKON što je javnost zgrozio slučaj sustavnog trovanja životinja u Osijeku, izgleda se monstruozna zabava za bolesnike proširila po Hrvatskoj.

Netko truje životinje po cijeloj Hrvatskoj

Tako su se pojavile informacije da se otrov pojavljuje po cijeloj Hrvatskoj. Glumica Monika Berberović objavila je na Facebooku da je mogući otrov pronađen u više zagrebačkih kvartova. Riječ je o Utrinama, Dugavama, Travnom, Ravnicama, Maksimiru, Jarunu, Cmroku, Travnom. 

Na Jarunu i kod Dubravkinog puta na Cmroku navodno su otrovana dva psa. Na više lokacija, kako se može doznati na Facebooku, bili su policija i komunalci.

Otrov je navodno pronađen i u Puli na Verudi, u Rijeci, na Korčuli, u Vinkovcima, Trogiru i u Dugom Ratu.

Najčešće se radi o bijelom prahu, ali se spominju i otrovi u drugim bojama, zrnate strukture. Neki su građani prah poslali na analizu, a prema dostupnim informacijama u nekoliko slučajeva je već potvrđeno da je riječ o otrovu. 

Riječani nude nagradu onome tko otkrije počinitelja

Berberović je na Facebooku uz lokacije objavila i fotografije bijelog praha koje su prikupili građani.

Indexu se javila vlasnica psa koji je otrovan na Jarunu. Napisala nam je da je psu ispran želudac i da je pod sedativom u kritičnom stanju, a sve je potkrijepila fotografijom nesretnog psa. 

U Rijeci je pronađen uginuli galeb. 

Riječka udruga prijatelja životinja Vis Vitalis pokrenula je prikupljanje novca za novčanu nagradu onome tko će dovesti do otkrivanja počinitelja. Dosad su prikupili dvije tisuće kuna. Poručili su da će taj novac dobiti informacija koja će dovesti do hvatanja bilo kojeg trovača.  

Sve krenulo iz Osijeka

Podsjetimo, priča o sustavnom trovanju životinja, najčešće kućnih ljubimaca, krenula je iz Osijeka, iako se već godinama u raznim gradovima u Hrvatskoj ukazuje na ovaj problem. 

Već danima vlasnici pasa i mačaka u Osijeku strahuju za svoje ljubimce jer su se društvenim mrežama proširile informacije o otrovu koji je bačen širom grada, pa i u samom centru.

Najprije je prijavljeno trovanje nekoliko pasa, a potom su prijavljeni slučajevi otrovanih golubova, a uginuli su i vidra i fazan za koje se također sumnja da su otrovani. Građani masovno prijavljuju da su na raznim lokacijama u gradu vidjeli otrov u obliku bijelih kristala. Policija je ovog tjedna zaprimila nekoliko dojava o sumnjivom bijelom prahu.

U Osijeku je dosad zabilježeno najviše slučaja trovanja pasa, a zbog cijele situacije je prije tri dana osječki gradonačelnik Ivica Vrkić sazvao press konferenciju na kojoj je rekao da se nikad nisu susreli s nečim ovakvim. 

Jučer se nekoliko stotina Osječana okupilo na prosvjedu na kojem su ukazali na neučinkovitost nadležnih službi oko trovanja životinja u Osijeku zadnjih nekoliko dana.

Tri psa uginula od posljedica trovanja

O svemu se oglasila Udruga pobjede iz Osijeka. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

 

"Svašta se izdogađalo zadnjih dana u Osijeku. Osim što smo svi zabrinuti, želimo znati da smo i mi i životinje u našemu gradu sigurni i želimo da se čim prije razriješi situacija i da dobijemo odgovor što se to zbiva u našemu gradu.

Unatoč tome što bi nam sigurnost trebala biti na prvom mjestu neki se nisu libili iskoristiti situaciju za skupljanje jeftinih političkih poena ili za malo samopromocije. Po fejsu ali i medijima kruže razno-razne priče, dezinformacije ili polu-infromacije... lupeta se svašta čak i na televizijskom informativnom programu pa odjednom i neki Zagrepčani znaju bolje od Osječana što se ovdje dešava. Sve to rezultira nepotrebnom panikom ili kojekavkim teorijama koje onda valjda zabavljaju one kojima je dosadno. 

Mi želimo znati da je naš grad siguran, a u situaciji u kojoj smo sada najvažnije nam je informirati se i pravovremeno dobiti (i širiti) pouzdane i provjerene informacije.

Kada već nismo dobivali pravovremene informacije, na policiji je sada da što prije odradi posao - dobije rezultate prvih analiza, utvrdi sastav sumnjive tvari i otrkrije uzrok i počinitelja.

U međuvremenu, Grad Osijek, obzirom da nije nadležan za istragu, prikuplja podatke, umrežava sve sudionike i ponudio se financirati sve analize koje bi eventulano ubrzale postupak. 

Zamoljeni smo od strane Grada dati informacije koje imamo, ali što je još važnije i podijeliti i našim kanalima sve činjenice i informacije koje je Grad prikupio, a koje će i sami objavljivati na svojim stranicama.

Sve činjenice i do sada prikupljene informacije koje smo u Gradu dobili dajemo vam na jednom mjestu:

- do sada ima 10-tak evidentiranih sumnji na trovanje pasa - MUP

- 4 su prijavljena slučaja u veterinarskim ambulantama – MUP

- tri su smrtna slučaja pasa

- provjerava se učestalost trovanja pasa u godinama ranije

- centar 112 zaprimio je ukupno oko 200 prijava na sumnjivu tvar (bijeli prah)

- MUP poslao uzorke sa zelenih površina bijelog praha na analizu u ZG – očekuju se rezultati danas ili sutra

- više od 50 golubova uginulo je u dva dana na više lokacija u gradu u širem centru grada

- Veterinarska stanica Osijek dala je golubove i krv na analizu u Zg radi isključivanje influence – Centar za peradarstvo

- Isti golubovi, krv i sadržaj želudca su u Zg na toksikološkoj analizi

- Laboratoriji u Osijeku ne mogu odraditi složenu analizu na nepoznatu tvar – samo nekoliko njih u Zagrebu

- Isključena mogućnost trovanja golubova otrovom od deratizacije – isti ne sadrži kukuruz, nije bijel već je bojan žarkom crveno bojom, ptice zbog velike količine vitamina K ne mogu se otrovati

- Unikom je isključio mogućnost da su ulice posipane ičim drugim osim cestarskom solju

- U zadnja nekoliko dana Vetam i policija izašli su na više od 100 intervencija, 15-tak ih je bilo lažnih – dolaskom na teren nije bilo ničega

- Vetam je poslao uzorke za različitih lokacija na toksikološku analizu u Zg, rezultati se očekuju danas ili sutra

- istragu za smrt vidre navodno je preuzela inspekcija zaštite okoliša''

 

Pročitajte više