SDP neće glasati za Istanbulsku konvenciju. Je li to kraj Andreja Plenkovića?

Foto: Pixsell/Matija Habljak

NAJJAČA oporbena stranka, SDP, neće glasati za ratifikaciju Istanbulske konvencije u saboru kakvu namjerava predložiti vlada Andreja Plenkovića. To proizlazi iz službenog očitovanja koje smo dobili iz SDP-a.

Ili Konvencija ili Plenković

Tako SDP, s dijelom HDZ-ovaca, zastupnika Mosta te radikalnih desničara neće glasati za Konvenciju odnosno za prijedlog vlade koji bi tako mogao pasti u Saboru. To će na kraju značiti da premijer Plenković nema podršku saborske većine, a to bi mogao biti vrlo bitan korak do konačnog pada vlade.


Podsjetimo kako je dio zastupnika vladajućeg HDZ-a već najavio kako će glasati protiv prijedloga vlastite stranke, a po naputku Crkve. To isto su najavili predstavnici radikalne desne struje u saboru nazivajući Konvenciju "perverzijom" dok zastupnici Mosta ne žele glasati smatrajući Konvenciju "ideološkim pitanjem".

Tako se ratifikacija Istanbulske konvencije pretvorila u pitanje opstanka vlade, posebno nakon snažnih kritika unutar vladajućeg HDZ-a na svog premijera Plenkovića.

Zbijanje HDZ-ovskih redova

No, krenimo redom.

Plenković već danima zbija redove unutar HDZ-a kako bi u saboru prošla ratifikacija Istanbulske konvencije te je u tom cilju ponudio i kompromisno rješenje kako bi smirio konzervativne zastupnike u vlastitim redovima te pridobio dio oporbene ljevice.

Vladin prijedlog ratifikacije Istanbulske konvencije tako će sadržavati formulaciju da je Istanbulska konvencija u skladu s hrvatskim Ustavom i da ne sadrži rodnu ideologiju.

SDP ne želi dodatke

Takvim manevrom o izuzeću "rodne ideologije" Plenković misli pridobiti, odnosno smiriti, vlastite zastupnike iz HDZ-a dok konstatacijom da je Istanbulska konvencija ionako u skladu s hrvatskim Ustavom, misli pridobiti zastupnike ljevice da ipak glasaju za njegov prijedlog.

Manevar za sada ne pokazuje znakove uspjeha. Prekjučer su tako "utemeljitelji HDZ-a"  uputili javni poziv vodstvu HDZ-a da odustane od ratifikacije Konvencije, dok je SDP vrlo jasan oko toga da ne želi nikakve dodatne izjave na samu Konvenciju. 

Nakon ove preporuke SDP-a vlastitim zastupnicima, čini se da je Plenkovićeva budućnost u Banskim dvorima  na vrlo tankom ledu.

Stav SDP-a je jasan


"Naš stav je jasan. Ne, SDP neće glasati za Istanbulsku konvenciju u slučaju da vladajući dodaju bilo kakvu formulaciju ili izjavu na postojeću Istanbulsku konvenciju. Naime, na Konvenciju se mogu izjaviti samo Konvencijom predviđene rezerve, a dodatna formulacija kako je zamišljaju vladajući ne može imati pravni učinak pa je samim time i besmislena, odnosno ima za smisao samo i jedino umiriti unutarstranačke strahove, otpore i svađe u HDZ-u. Mi nemamo razloga niti želimo umirivati dio članova i biračko tijelo HDZ-a zato što je i nemir koji osjećaju zbog Istanbulske bezrazložan i besmislen", službeni je odgovor SDP-a na pitanje o ratifikaciji Konvencije.

U SDP-u smatraju da je cilj Istanbulske konvencije zaštititi žene od svih oblika nasilja te spriječiti, kažnjavati i ukloniti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji.

Kako će izgledati Plenkovićeva ograda?

"Taj cilj želimo dosegnuti u njegovoj punini i za nas nije prihvatljiva djelomična ratifikacija Konvencije. Ne vidimo potrebe da se na bilo koji način uvodi sadržajna formulacija da je Istanbulska konvencija u skladu s hrvatskim Ustavom i da ne sadrži rodnu ideologiju!" stoji u odgovoru SDP-a.

Naime, pojašnjavaju kako je potrebno prihvatiti cjelovitu Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji odnosno Istanbulsku konvenciju, bez ikakvih rezervi i bez ograda.


"Za nas je veće pitanje kako će uopće ta najavljena 'ograda' izgledati i hoće li Plenković imati političke snage priložiti 'ogradu' u kojoj ne spominje ni rod, niti sve prijepore oko tog pojma. Bit će zanimljivo, s obzirom na pritiske i otpore dijela javnosti i članova HDZ-a, vidjeti kako će i na koji način riješiti upravo to pitanje u argumentaciji ratifikacije Istanbulske konvencije", službeni je odgovor koji smo dobili iz SDP-a.

Gay i LGBT nemaju veze s Konvencijom?

Podsjetimo kako je Davor Bernardić, šef SDP-a, već ranije rekao da kao civilizirana država moramo uvažavati i one koji su po rodnom opredjeljenju bitno drugačiji od njihovog poimanja braka i bračne zajednice.

"Nitko ne smije imati ništa protiv gay, LGBT ili transrodnih osoba", proširio je Bernardić svoj stav o Istanbulskoj konvenciji. No, Plenković smiruje radikale u svojim redovima te putuje po podružnicama HDZ-a s upravo suprotnim stavovima i prijedlozima tvrdeći da pitanje gay, LGBT i transrodnih osoba nije pitanje same Konvencije već je riječ o fake newsu.

Bernardićev stav, kao i službeni stav SDP-a tako trenutno idu na ruku protivnicima Plenkovića u HDZ-u, ali i Crkvi koja upozorava upravo na ono što Bernardić traži. Pitanje je tako, kroji li SDP svoj stav o Konvenciji samo kako bi srušio Plenkoviću vladu?  


Pitanje je i koliko će se zastupnici SDP-a držati stava vlastite stranke jer, kako doznajemo, i unutar te stranke postoje prijepori treba li ili ne podržati krnju Konvenciju. Valja podsjetiti da je SDP-ov "grijeh" što u četiri godine, kada su bili na vlasti, nisu ratificirali Konvenciju, iako su to mogli.

SDP ima svoj prijedlog

Podsjetimo kako je SDP-ov saborski zastupnik Joško Klisović u ime SDP-a podnio prijedlog Zakona o ratifikaciji Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, tzv. Istanbulske konvencije. Klisović je tada pozvao sve opcije u saboru da ih u tome podrže .

Predsjednik kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk kaže danas u razgovoru za Index kako je SDP već dao vlastiti prijedlog Istanbulske konvencije, no kako nam je rekao, valja tek vidjeti hoće li vladajući iz HDZ-a išta dodavati kod ratifikacije.

No, pitanje je na kraju što će prevagnuti kod zastupnika SDP-a? Istanbulska konvencija ili pak velike šanse za rušenje Plenkovićeve vlade i iniciranje mogućih izbora. Isto tako HDZ-ovcima ostaje pitanje hoće li progutati Konvenciju i ostati na vlasti. 

Vremena je malo jer je ratifikacija najavljena za sljedeći tjedan. 

 

Pročitajte više