Plenkovićev ministar u vladi: Ima stvari koje mi nisu jasne u Istanbulskoj konvenciji

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
 
MINISTRICA vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji u ponedjeljak sudjeluju na ministarskim sastancima EU-a u Bruxellesu, komentirali su pitanje ratifikacije Istanbulske konvencije.
 
"Ja načelno nemam ništa protiv Istanbulske konvencije, ali ima stvari koje su meni nejasne i samo želim čuti objašnjenje tih stvari, ništa drugo", izjavio je Tolušić odgovarajući na novinarsko pitanje o njegovu osobnom stajalištu prema tome pitanju.
 
"Meni je drago da se provodi rasprava na svim razinama i mislim da jedan takav dokument sigurno zaslužuje javnu raspravu, ne samo unutarstranačku nego i u cijeloj hrvatskoj javnosti. Drago mi je da to ide u tom smjeru", dodao je Tolušić.
 
Pejčinović Burić: Konvenciju treba ratificirati da bi se zaštitile žene
 
Ministrica Pejčinović Burić kaže da je potrebno govoriti o meritumu, a meritum ove konvencije je ono što njezin naslov kaže.
 
"To je sigurno važan dokument Vijeća Europe. Konvenciju o sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama u obitelji Hrvatska je potpisala 2013., a hrvatska vlada ju je stavila u plan aktivnosti već prošle godine i došlo je vrijeme da se ide u ratifikaciju. Osobno mislim da treba govoriti o meritumu, a meritum ove konvencije je ono što njezin naslov kaže", rekla je ministrica Pejčinović Burić.
 
"Nemam nikakve dvojbe da Konvenciju treba ratificirati upravo (zato) da bi se zaštitile žene, da bi se zaštitile obitelji. Ako je obitelj u srcu našeg programa, a jest, onda mislim da samo zdrava obitelj, samo žena koja živi u normalnim odnosima i djeca koja rastu u normalnim obiteljima mogu jamčiti dobar i pravi prosperitet za Hrvatsku.  Prema tome, mislim da nedvosmisleno treba reći ne nasilju nad ženama i u obitelji i ova konvencija u jednoj dobroj mjeri će dodatno pojačati naše unutarnje mehanizme, pravne i druge, koji će onemogućiti da se to uopće dogodi, a kad se dogodi, da se nasilnike privede pravdi", rekla je ministrica.
 
Ratifikacija konvencije i predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe, koje Hrvatska preuzima u svibnju, prvi put nakon 22 godine članstva u toj organizaciji, ni na koji način nisu povezani, rekla je Pejčinović Burić.
 
Ni ministar Tolušić ni ministrica Pejčinović Burić nisu znali reći kada će se pitanje ratifikacije naći na vladi.

Pročitajte više