Škotski konzervativci traže punu kontrolu nad ribljim fondom nakon Brexita

Screenshot BBC/YouTube

ČELNICA škotskih konzervativaca Ruth Davidson kazala je da neće podržati dogovor o Brexitu koji im ne bude jamčio punu kontrolu nad ribljim fondom i pristup ribarskim brodovima, što je važno pitanje za škotske birače koji glasaju za vladajuću britansku Konzervativnu stranku.

"To što sada moramo čekati do 2020. da preuzmemo punu kontrolu je nesumnjivo razočaranje", rekla je Davidson, vođa Torijevaca u Škotskoj. "Nakon današnjeg razgovora s vođama ribara, znam da su jako frustrirani zbog takva ishoda."

Uništavanje ribarstva

Britanija će ostati u sklopu Zajedničke ribarske politike EU-a tijekom 20 mjeseci nakon što napusti Uniju, prema prijelaznom sporazumu objavljenom u ponedjeljak.

Ribarska industrija okrivljuje Zajedničku ribarsku politiku za, kako tvrde, uništavanje ribarstva otkako je Britanija ušla u EU prije četiri desetljeća i potpora za Brexit u tom je sektoru među najvišima.

May nema većinu u britanskom parlamentu i računa na potporu 13 škotskih konzervativnih zastupnika za usvajanje konačnog sporazuma o Brexitu.

"Trebala bih danas jasno reći da neću podržati sporazum o napuštanju EU-a koji nam, dugoročno, ne jamči punu kontrolu nad ribljim fondom i pristup brodovima", kazala je Davidson.

Pročitajte više