Velika Britanija od 1. srpnja ukida sva ograničenja za radnike iz Hrvatske

Foto: 123RF, Hina

BRITANSKA premijerka Theresa May potvrdila je da Velika Britanija ukida ograničenja za hrvatske državljane na svom tržištu rada. 

Napisala je to u pismu koje je poslala hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću. 

Riječ je o ograničenjima koja su na snazi temeljem Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. 

Ova Odluka znači da će hrvatski državljani od 1. srpnja 2018. u Ujedinjenoj Kraljevini biti izjednačeni u pravima pristupa tržištu rada sa svim ostalim građanima Europske unije.

Odluku je premijer Plenković pozdravio, a iz njegovog su se ureda pohvalili da je ona rezultat više razgovora Plenkovića i May te širih diplomatskih aktivnosti.
 
Još tri zemlje Europske unije brane Hrvatima pristup tržištu rada
 
Današnje pismo je odgovor na Plenkovićevo pismo premijerki May od 22. siječnja 2018. u kojem je istaknuo kako je nužno osigurati jasnoću i pravnu sigurnost te ravnopravnost u pogledu pristupa tržištu rada za državljane Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini, kao i za državljane Ujedinjene Kraljevine u Republici Hrvatskoj, a u kontekstu pregovora o izlasku UK-a iz EU-a.
 
Iz vlade su obavijestili kako će i Hrvatska 1. srpnja recipročno ukinuti ograničenja za državljane Ujedinjenog Kraljevstva na hrvatskom tržištu rada. 
  
Još tri države članice EU-a drže prijelazna razdoblja kojima se brani sloboda kretanja hrvatskih radnika, a riječ je o Sloveniji, Austriji i Nizozemskoj.

Pročitajte više