Ubio se ukrajinski vojni pilot kojeg je Rusija optužila za rušenje aviona s 298 poginulih

UKRAJINSKI vojni pilot Vladislav Vološin, kojeg je Vladimir Putin optužio za obaranje zrakoplova Malaysia Airlines u jugoistočnoj Ukrajini u srpnju 2014., ubio se hicem iz pištolja u svom domu u Nikolajevu, u blizini Crnog mora.
 
Vološin je odbacivao ruske optužbe da je oborio Boeing 777 s 298 putnika, a u Ukrajini ga smatraju ratnim herojem. Obavio je 33 borbene misije u avionu Su-25 protiv separatista koje podržava Rusija u istočnom dijelu Ukrajine.
 
Obitelj mu je bila kod kuće u vrijeme samoubojstva
 
Dvadesetdevetogodišnji Vološin je zadnje radio na aerodromu u Nikolajevu, a u trenutku samoubojstva njegova obitelj je bila kod kuće, piše BBC. Ruske vlasti tvrdile su da je Vološinov zrakoplov oborio Boeing 777 i izazvao nesreću s 298 poginulih, dok se u drugoj ruskoj teoriji spominjao projektil ukrajinske vojske Buk, koji se više ne koristi u Rusiji.
 
Neovisni stručnjaci, pak, tvrde da postoje dokazi kako su Buk ispalili proruski pobunjenici ili ruska vojna jedinica.
 
U padu Boeinga 777, 17. srpnja 2014., poginulo je 298 ljudi, od čega većina Nizozemaca. Zrakoplov je letio iz Amsterdama u Kuala Lumpur, a oboren je pokraj mjesta Hrabove u Donečkoj oblasti Ukrajine, oko 40 kilometara od granice s Rusijom.

Pročitajte više