Američki biznismeni Trumpu: Carine na kineske proizvode uništit će nam gospodarstvo

Foto: Hina/EPA
 
ČETRDESET PET američkih poslovnih udruga koje predstavljaju neke od najvećih kompanija u zemlji pozvalo je američkog predsjednika Donalda Trumpa da ne uvodi carine na kineske proizvode jer će biti "posebno štetne" za američko gospodarstvo i potrošače.
 
Trumpov kabinet objavio je da priprema carine na uvoz kineskih proizvoda u sektorima informatičke tehnologije, telekomunikacija i robe široke potrošnje kako bi prisilio Peking na promjenu politike prema zaštiti intelektualnog vlasništva i na području investicija.
 
Udruge su pak jučerašnjem pismu američkom predsjedniku upozorile da bi potencijalne carine na kineske proizvode podigle cijene robe široke potrošnje i prouzročile ukidanje radnih mjesta i pad financijskih tržišta.
 
Pozvali vladu da ne uvodi carine
 
Skupina potpisnica uključuje Američku gospodarsku komoru, Nacionalnu federaciju maloprodaje i Vijeće informatičko-tehnološke industrije.
 
"Pozivamo vladu da ne uvodi carine i da u suradnji s poslovnom zajednicom pronađe učinkovito ali izbalansirano rješenje za kinesku protekcionističku trgovinsku politiku i prakse koje će zaštititi američka radna mjesta i konkurentnost", poručile su grupe.
 
"Carine bi bile posebno štetne", tvrde one.
 
Pismo je najnovija potvrda produbljivanja rascjepa između Trumpa i poslovne zajednice oko trgovinske politike sve agresivnijih poteza američkog predsjednika koji su po njegovom tumačenju nužni kako bi se zaštitila američka industrija.
 
Jednostrane carine izolirat će SAD
 
Udruge pozivaju Trumpa na suradnju s trgovinskim saveznicima u poticanju promjena u kineskoj politici. Iako kineski pristup trgovini zabrinjava, jednostrane carine samo će izolirati SAD od saveznika i potaknuti ih da istisnu američke kompanije iz Kine kada Peking poduzme protumjere, objašnjavaju.
 
"Pozivamo administraciju da poduzme odmjerene, komercijalno značajne akcije koje su u skladu s međunarodnim obvezama i štite interese američkih izvoznika, uvoznika i investitora, umjesto da kažnjavaju američkog potrošača i ugrožavaju odnedavno poboljšanu konkurentnost (američkog gospodarstva)", zaključuje se u pismu.

Pročitajte više