Ruske ekipe osvojile više od milijun dolara na esport natjecanju u Kini

Foto: WESG

ZAVRŠIO je World Electronic Sports Games 2017 (WESG) nacionalno esport natjecanje u Kini koje organizira kineski gigant Alibaba. Odigrani su turniri u šest disciplina s ukupnim nagradnim fondom tek nešto manjim od četiri milijuna dolara. Najuspješnija nacija na turniru bila je Rusija s dva prva mjesta i jednim trećim. 
 
WESG 2017 pokušaj je oživljavanja ideje natjecanja nacionalnih timova u esportu, kao što se u tradicionalnom sportu to događa na svjetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama. Nastavak je to azijske inicijative da esport postane dio veliki sportskih događanja, a WESG 2017 bi trebao pokazati kako to zapravo izgleda. Tako je sam događaj popraćen sličnim kadrovima kao što je predstavljanje ekipa na pozornici i podjelom medalja, što u esportu inače nije slučaj.
 
Foto: WESG 
 
Još jedan veliki problem ovakvih natjecanja je što na njemu imaju pravo nastupati kompletni profesionalni timovi ako je svih pet igrača iz iste zemlje. U nekim regijama poput Brazila, Rusije i SAD-a to je puno češći slučaj nego recimo u kulturno različitoj Europi. To je kao da u Barceloni igra 11 Španjolaca koji će ujedno biti i reprezentacija. Druge ekipe dolaze u miješanim sastavima koji praktički nikada ne igraju zajedno, što je veliki hendikep.  
 
Igrači iz svih dijelova svijeta tako su se mogli kvalificirati za turnire u Counter-Strike: Global Offensiveu, Doti 2, StarCraftu II i Hearthstoneu, a održana su i dva turnira za djevojke. Najveći dio nagradnog fonda čak tri milijuna dolara otpada na CS:GO i Dota 2 turnire. 
 
Turnir u Doti 2 osvojila je ekipa Rusije u kojoj igraju četiri igrača iz tima Virtus.pro, trenutno najbolje ekipe na svijetu. Uz dodatak još jednog profesionalca bili su prejaki za sve u konkurenciji. U finalu su svladali brazilsku ekipu PaiN Gaming, profesionalni tim u punom sastavu koji se danas ne ubraja u sam vrh tog esporta. Bez obzira na sve Bazilici su kući ponijeli 300 tisuća dolara. 
 
CS:GO dio natjecanja osvojio je švedski fnatic, tim koji je prije dva tjedna osvojio jedan od najvećih profesionalnih turnira IEM World Championship u Katowicama. S osvojenih 800 tisuća dolara Šveđani su na jednom turniru u Kini osvojili više nego u periodu 2015.-2016. kada su osvojili osam profesionalnih turnira i bili najbolja ekipa na svijetu. Na drugom mjestu završio je turski Space Soldiers dok je treće mjesto osvojila ekipa Rusije sastavljena od pet igrača iz četiri različite ekipe. 
 
Foto: fnatic 
 
400 tisuća dolara vrijedan turnir u StarCraftu II osvojio je Korejac Cho "Maru" Seong Ju, a najbolje plasirani igrač van Južne Koreje je Joona "Serral" Sotala iz Finske koji je završio na trećem mjestu. Turčin Kaan "Fujitora" Çekli slavio je u natjecanju u Hearthstoneu što mu je donijelo 150 tisuća dolara.
 
Ženski turniri su očekivano bili puno manji i što se tiče ekipa, ali i nagradnog fonda. Prvo mjesto na CS:GO turniru za djevojke osvojila je ekipa Rusije koja je tako uz zlato dobila i 100 tisuća dolara. Ruske ekipe tako su potvrdile dominaciju na WESG 2017 osvojivši ukupno više od milijun dolara. 
 
Rusija zaista je velesila u esportu, ali postoji razlog zašto njihove ekipe odlično funkcioniraju na ovakvom tipu natjecanja. U različitim igrama Rusiju se ne ubraja pod Europu već spada pod zasebnu regiju Zajednice neovisnih država (CIS). Rusi tako imaju vlastite servere na kojima igraju njihovi igrači i igrači iz njihove regije. Najčešće su u timovima s Ukrajincima, Bjelorusima ili Kazahstancima s kojima se ne moraju podrazumijevati na engleskom jeziku. Zbog komunikacije i lošeg poznavanja engleskog jezika oni rijetko igraju u miješanim europskim ekipama. Tako razvijaju vlastitu scenu i vlastite igrače, a Rusa ima u samom vrhu gotovo svakog esporta. 

 

Pročitajte više