Agencija bliska Karamarku tvrdi: SDP se sasvim primakao HDZ-u, razlika je samo par postotaka

Ilustracija: Index (Petar Glebov/PIXSELL, 2X1 komunikacije)

DA SU U OVOM trenutku izbori i da je Hrvatska jedna izborna jedinica, HDZ bi mogao računati na svega 26,3 posto, pokazalo je istraživanje za ožujak CroElecto agencije 2x1 komunikacije. Isto istraživanje provedeno na 1100 ispitnika pokazalo je kako bi SDP mogao računati na 22,1 posto podrške. No, rezultate ovog istraživanja treba uzeti, blago rečeno, sa zrnom soli.



Rezultati do kojih je došla ova agencije uvelike odstupaju od redovitog mjesečnog istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, s obzirom na to da je njihovo nedavno istraživanje pokazalo da HDZ može računati na 28,9 posto, a SDP na 20,8 posto. Posebno je zanimljivo kako je agencija 2X1 komunikacije, iza koje stoji Robert Bosak, godinama na udaru konkurencije kao ona u čijim anketama "uvijek pobjeđuje HDZ".

Naime, radi se u agenciji čiji je vodeći čovjek vrlo blizak Tomislavu Karamarku odnosno desnom krilu HDZ-a, pa u tome kontekstu treba gledati i rezultate ovog istraživanja. Podsjetimo, premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković nedavno je izazvao bijes desnog krila HDZ-a najavom ratifikacije Istanbulske konvencije, pa nije teško pogoditi tko stoji iza teze da se sada SDP dramatično približio HDZ-u po popularnosti, unatoč činjenici da sva relevantna istraživanja javnog mnijenja tvrde nešto sasvim drugo - da HDZ ima više nego zamjetnu prednost pred SDP-om.

Predsjednica i premijer najomiljeniji

Po istraživanju agencije 2x1 za ožujak treća stranka po snazi bio bi Živi zid s 11,07 posto birača, Most je četvrti s 7,9 posto, dok su peti Neovisni za Hrvatsku s podrškom 3,9 posto. Iznad jedan posto su GLAS 1,98 posto, IDS 1,45 posto, Milan Bandić 1,05. HNS Ivana Vrdoljaka je ispod 1 posto i ima 0,92 posto. Neodlučnih je visokih 13,4 posto.

U ožujku predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović s 14,31 posto je zauzela prvo mjesto pozitivno ocijenjenih političara. Drugo mjesto pripada Andreju Plenkoviću s 13,26 posto. Treće mjesto u ožujku pripada Boži Petrovu s 5,86 posto, a na samo korak je Davor Bernardiću s 5,09 posto. Pernaru pripada peto mjesto s 3,07 posto, Zlatku Hasanbegović šesto s 2,88 posto, a sedmo Zdravku Marić s 2,02 posto.



Najpozitivniji ministar u vladi je Tomislav Tolušić s 14,02 posto. Slijede ga
Zdravko Marić (9,13 posto), Gabrijela Žalac (4,42 posto), Tomislav Medved (3,27 posto) i Nina Obuljen-Koržinek (2,11 posto). Popis najlošije percipiranih ministara u vladi opet predvodi ministrica Martina Dalić s visokih 14,12 posto. Iza nje su Nada Murganić s 10,47 posto, Milan Kujundžić (9,03 posto), Nina Obuljen-Koržinek (4,03 posto) i Blaženka Divjak s 3,84 posto.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ima 46,43 posto građanskih preferencija za Predsjednika RH, dok je Zoran Milanović kao drugi odabir biračkih preferencija, dobio 26,45 posto iako nije aktivni političar. Treći s 12,17 posto je Ivan Vilibor Sinčić, a na četvrtom mjestu s 11,38 posto je Božo Petrov.

Pročitajte više